Подржи хероје у белом

Велики број здравствених радника је позитивно на коронавирус. Многи су, широм света, изгубили своје животе. Савез Срба Словеније позива све грађане и организације да им се прикључе и помогну у сакупљању средстава за набавку неопходне медицинске опреме у отаџбини Србији/Републици Српској и домовини Словенији.

"Не смемо дозволити да наши хероји у белом сопственим животима плаћају недостатак основне заштитне опреме, и због тога што пружају помоћ другима. У наредних пар недеља очекујемо врхунац пандемије на нашим просторима.

Помозите да се заустави ширење вируса међу здравственим радницима. Заједно смо јачи!",  поручује Савез Срба Словеније.

Акцијом „Подржи хероје" руководи економиста спортског духа, Владимир Кокановић, координатор Сектора за здравство и члан Извршног одбора Савеза Срба Словеније. Владимир за себе каже да је ентузијаста, тимски играч, спортиста, упоран и борац, те да увек истиче своју спортску каријеру када мора да опише себе, јер управо њој дугује све ове наведене особине.

„Од детињства сам се бавио ватерполом. Тренирао сам у Партизану, са којим сам освојио готово све што се могло освојити, од државних првенстава и купова тадашње Југославије, Србије и Црне Горе а касније и Србије до разних турнира који су се играли у Србији и региону у свим категоријама, а круна моје ватерполо каријере био је позив у јуниорску репрезентацију Србије и Црне горе. Тај спорт ме је много чему научио, а највише тимском духу и истрајности, што ми у животу много значи. Уз ватерполо, бавио сам се и џудом у ОЏК Београд, клубу који је вишеструки првак Југославије и Србије.

Џудо је остао моја велика страст, управо због тога што у овом спорту могу остати само упорни и веома дисциплиновани. Уједно, џудо многе научи једној великој животној филозофији - Нема опуштања, мораш издржати до самог краја, без обзира да ли водиш или губиш. Та ме је филозофија довела до црног појаса у џудоу и постала мото који сам изабрао као животни - Нема одустајања и опуштања, без обзира на тренутне околности, све се може променити!" започео је Кокановић и наставио:

„Управо је то пресудило да прихватим овако захтевну улогу у овој акцији, коју реализујемо у веома специфичним условима, обзиром да смо сви у изолацији, са веома ограниченим кретањем што нам отежава рад. Практично свим активностима и целокупним пројектом бавимо се из својих домова, из самоизолације. Међутим, то нас не спречава да будемо јединствени и да дамо све од себе како бисмо помогли наше сународнике и суграђане који су на првој линији одбране и на извору ове заразе. Јер, као што рекох на почетку „...без обзира на тренутне околности..."

Владимир Кокановић је по струци магистар економије, којег су амбициозност, жеља за напредовањем и стручним усавршавањем довели у Љубљану прије неколико година, након што је искористио многобројне потенцијале формалног и неформалног образовања из те области у свом граду Београду. Како је његов патриотизам био једнако јак као и амбиција, одмах по доласку у Словенију постаје активан члан српске заједнице. У претходним годинама, бележи учешће у организацији неколико хуманитарних акција на простору целе Словеније, те учешће у пројектима многих овдашњих српских друштава, као и функцију новоизабраног председника Друштва за српски језик и културу. У Савезу Срба Словеније делује од самог оснивања, а тренутно заузима значајну и одговорну функцију члана Извршног одбора.

„Одмах по доласку у Словенију, почео сам да се бавим српском заједницом. Уз помоћ неколико пријатеља, организовао сам више хуманитарних догађаја на којима смо прикупљали донације за угрожене српске породице. Кроз свој ангажман, у потпуности сам увидео тренутно стање у српској дијаспори и схватио да се наши тада нарушени односи морају унапредити, као и да се морамо далеко боље организовати и ујединити. Добра организација и јединство је једини прави пут који ће нашој заједници омогућити још боље услове и бољи статус у Словенији, држави која нас у томе суштински никада није спутавала. Радећи са својим пријатељима на разним пројектима и у свим градовима Словеније, упознао сам много Срба са далеко већим искуством од мог, неке чак и на измаку воље и енергије за бављење питањима која су веома значајна за нашу нацију на овом простору.

Почели смо да се организујемо, заједно планирамо и дефинишемо правце којима треба да идемо и наравно крајњи циљ који би одговарао сваком припаднику наше заједнице. Кроз цео наш ангажман водила нас је једна премиса коју смо сматрали највећом и најважнијом, а то је јединство Срба у Словенији. Управо се на тај начин формирао тим дивних људи, чији сам и ја био део са великим задовољством. Преданошћу и даноноћним радом, тај тим је формирао Савез Срба Словеније. Савез који је осмишљен тако да буде организација којој припада свако српско друштво у Словенији, Савез који треба да буде достојан дом сваког Србина у нашој новој домовини Словенији.", објаснио је Кокановић и додао:

„Сигуран сам да смо на добром путу да остваримо наш циљ, а он је српска заједница као једна још угледнија, организована и пре свега јединствена заједница, чији ће утицај као такве у словеначком друштву бити далеко јачи."

Како је тренутна пандемија затекла цели свет и сви његови становници корачају по непознатом тлу, чинећи чак и најосновније животне активности у некој врсти импровизације, тако се и одвија акција „Подржи хероје" - непланирано, ван претходно дефинисаних планова, распореда и устаљених радних навика Савеза. Но, то никако не значи да јој се не приступа професионално, свесрдно, темељно, својски и са максималном посвећеношћу. Кокановић истиче да је првобитна мисао око које се састао тим који је направио овај савез била помоћ сваком сународнику, али и јачање веза са Словенијом и матицом, те да је ова акција била логична активност Савеза у овом периоду, јер обједињује све то:

„Самим оснивањем препознали смо се међусобно у жељи и настојању да помогнемо свим нашим сународницима, али и да водимо рачуна о нашој матици. Управо то нам је био мотив за покретање ове акције, одмах приликом избијања пандемије. Препознали смо да су овом заразом погођени сви али и да је притисак на целокупно медицинско особље у Словенији али и нашој отаџбини Србији и Републици Српској, прилично велики и да здравствене раднике треба да подржимо сви. Одмах смо се активирали и удружени наступили у жељи да и око ове пошасти окупимо народ и јединствени помогнемо хероје данашњице!

Изузетно сам поносан на све сараднике окупљене око ове акције, на њихову преданост и ангажман. Како смо кренули у реализацију, сви смо малтене по целе дане у неким онлајн обавезама које оваква акција захтева. Било би много лакше да нисмо у условима у каквим се налазимо, али то је сада најмање важно. Најбитније је да дамо наш максимум и онолико колико је у нашој моћи допринесемо чувању професионалаца без којих не бисмо могли победити овај вирус."

Поред могућности донације, веће од 1 ЕУР, путем уплате на рачун Савеза Срба Словеније

TRR/IBAN: SI56 6100 0002 3790 567
BIC/SWIFT: HDELSI22
Назив банке: Delavska hranilnica d.d. Ljubljana, Slovenija
Адреса Савеза Срба Словеније: Cesta Zore Perello - Godina 3, 6000 Koper, Slovenija

На уплатници навести:

Сврха: Донација
Реф. број: 7850

већ неколико дана је у функцији хуманитарни број 1919 на који се СМС поруком садржаја ХЕРОЈИ донира 1 ЕВРО. Донацију могу да изврше корисници мобилних мрежа Телекома Словеније, Телемаха, Т2 и А1.

Средства која се прикупе у овој акцији, по речима координатора, биће усмерена подједнако за сва три здравствена система држава и ентитета који се преплићу кроз овај савез:

„Од средстава која прикупимо обезбедићемо неопходан медицински материјал у виду заштитне епидемиолошке опреме, за који су нам наши хероји, редом сви које смо контактирали до сад, поручили да им је у овом моменту једини потребан како би били у могућности да наставе са својом борбом у тренутно најзначајнијој првој линији човечанства."

Владимир Кокановић, као координатор хуманитарне акције „Подржи хероје!", испред Савеза Срба Словеније, позива све организације, Савезе Срба из региона и Европе, привредне субјекте, све јавне личности, али и појединце који су у могућности да се придруже овој борби!

 

 

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи