Чикаго: Директан пренос богослужења

Српска дијаспора у Чикагу и широм Америке пажљиво прати ситуацију везану за коронавирус како у Америци тако и у Србији, Републици Српској и целом региону. Сви се придржавају упутстава власти да се остане у кућама.

Иако је током марта за велики број ђака био распуст, деца су била у кућама и нису се дружили, јер су и сами видели да је ситуација озбиљна, а такође су им тако саветовали и родитељи.

Број заражених расте у Чикагу и околини из дана у дан па се тако и пооштравају мере за заштиту. Све школе у Илиноју су затворене сигурно до седмог априла, а у самом Чикагу до 21. априла и то се зна већ сада.

Градоначелница Чикага Лори Лајтфут је чак пооштрила мере и сада није дозвољено шетање поред језера Мичиген из страха да се превише људи окупља на том простору и да би једни другима могли пренети вирус.

Кад је реч о Америци, најтежа ситуација је у Њујорку. Такође су пуно погођене и савезне државе Калифорнија, Мичиген и Луизијана. Али, како се повећава број људи који су тестирани, тако расте и број оних код којих се налази вирус.

Улице у центру Чикага су празне, а тако је и у предграђима. Људи се углавном могу видети у колима, када иду у куповину. У почетку, када је проглашено ванредно стање, гужва је била огромна у радњама па је било и неких несташица, а сада углавном има свега. Чак је и број људи у продавницама мањи него иначе, пошто су грађани накуповали пуно тога и више немају места где да држе робу.

Што се тиче српских православних цркава у Америци, литургије се одржавају, али су на њима због тренутних прописа, само свештена лица. Међутим, цркве су увеле видео пренос тако да их парохијани и даље прате у великом броју од кућа. Интересантно је да се може у исто време пратити више литургија из низа цркви.

"После указа гувернера државе Илиној о забрани кретања и ми смо морали да прилагодимо наша богослужења и живот Цркве новим условима. Тако да по благослову нашег епископа, владике Лонгина и наравно поштујући савет и указ гувернера државе Илиној Света богослужења ће и даље да се одвијају по распореду који је уобичајен, с тим што апелујемо на наше парохијане да остану код куће. На светим богослужењима су присутни свештеници који служе, и помоћници, појци који певају за певницом. Сви наши парохијани су позвани да прате богослужења преко тв екрана. У неким нашим црквама је организован и директан пренос свих Светих богослужења тако да људи могу да их прате од куће и да активно у њима молитвено учествују", каже отац Александар Петровић, старешина храма Сети Стефан Дечански у Чикагу.

У неку руку се почетак ове кризе поклопио са почетком Великог поста. У то време и иначе нема пуно окупљања и активности, тако да није морало да дође до отказивања великог броја догађаја.

Надамо се да ће ситуација бити побољшана па да ће моћи да се одржи, рецимо Крајишко прело, које је заказано за 2. мај у Великој сали манастира Нова Грачаница и фолклорни фестивал ансамбла Моравац, такође у Новој Грачаници 9. маја. Предвиђене су и многе друге активности широм Америке и Канаде у великом броју српских заједница, посебно током маја.

Сигурно је да цела српска заједница жели да се што пре оконча ова пандемија, како би могли током лета да путују у родни крај и посете фамилију, покажу својој деци све лепоте Србије и региона, које можда још више цене сада када су хиљадама километара далеко. Велики број људи живи за то да лети посети родна места и ужива у изванредној храни, срдачним и гостопримљивим људима, да обиђе манастире, реке, језера, бање, планине и све оно што се може видети у Србији али и целом региону.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво