Сен Тропе, и плаже су пусте

Француска је једна од најпогођенијих земаља у Европи коронавирусом. Свакодневно се прате информације о зараженима и умрлима, којих је, нажалост до сада, скоро 2000. Најтеже је на североистоку, у Милхаузу. Из Сен Тропеа (југ Француске) јавља нам се публициста и професорка француског језика Тања Милосављевић.

Правила су јасна у Француској - свако ко је на улици мора да има код себе попуњени образац који је прописала француска влада и у којем се види која је сврха изласка. Између осталог постоје :

- излазак ради посла (потребно је имати додатни папир од послодавца са печатом да се посао не може обављати од куће онлајн)

- излазак ради куповине хране (средства од прве важности)

- излазак због здравствених проблема (одлазак код лекара, у болницу)

- излазак ради неговања старијег лица или породичних императива

- краћи излазак у близини куће (ради практиковања физичких ативности)

Формулар се потписује на "част" и обавезан је документ који свако мора да поседује. За непоседовање истог казна предвиђена законом је 135 евра.

Продавнице су добро снабдеве у великим градовима (у мањим то није случај, рафови су доста празни, недостају нарочито тестенине и брашно).

Испред продавница се чека ред како се не би правила гужва у продавницама. Обезбеђење испред улаза пушта наизменично по двоје унутра... Људи носе маске и рукавице, мада не сви. На каси такође, радници су у обавези да носе маске и рукавице. 

Школе, вртићи, факултети не раде, неки оквирни датум за када се очекује да се све врати у нормалу је 04. мај. Градски превоз је редукован, али функционише и свакако га користи мали број људи. На телевизији пратимо да се свако вече након сервиса дезинфикују сви аутобуси, трамваји...

Приступ плажама је забрањен целом дужином Медитерана као и на Атлантику. Полиција патролира ноћу и контролише грађане који се затекну на лицу места.

Сваке вечери у 20 часова аплаудирамо медицинском особљу, верујем као и ви. Аплаузом подршке им захваљујемо на хуманости, посвећености и пожртвовању.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво