Стварамо Теслин народ у Америци

Да бисмо окупили и ујединили све америчке Србе неопходно је да их представимо као успешну етничку групу.

Имали смо у плану да крајем марта у САД, а крајем маја у Србији одржимо две Конференције о Србима у свету и посебно о Србима у САД. Због пандемије корона вируса одложили смо ове конференције, али смо наставили да преко наше електронске странице и свих српских сајтова и портала у расејању водимо расправу о томе колико Срба има у свету и посебно колико нас је у Америци. Овим желимо да утврдимо колико нас Срба данас има на свим меридијанима, колико нас се изјашњава у туђини ако Срби, а колико као неко други и шта учинити да будемо једно национално биће?.

Овако говори Никола Лончар, председник Теслине научне фондације из Филаделфије, једне од најактивнијих српски организација у САД. Основана је пре 17 година са циљем да изучава и развија лик и дело српског генија и светског научника Николе Тесле. Израсла је у организацију за очивање српског националног идентитета и афирмацију науке, као и за одржавања сарадње са америчком и српском државом.

"Имамо око 12.000 чланова у САД, Канади, Европи, али и Србији. Од оснивања до данас одржали смо више од 200 манифестација. Ми се као настављачи дела Николе Тесле залажемо за обједињавање људи широм света, који ће радити за добробит читавог човечанства. У том смислу водимо и акцију обједињавања свих Срба света, а најпре нашег народ у САД, где живимо и радимо", објашњава нам Никола Лончар.

Ова фоднација сваке године у Њујорку одржава комеморативну и радну конференцију о Николи Тесли на дан његове смрти. Реализовала је документарни филм "Теслин народ" о историји Срба у Америци. Тренутно припрема други документарни филм о Теслиним путевима у САД, где српски геније има 16 споменика и бисти, три вароши са његовим именом и своју лабораторију.

Једну од тих бисти поставила је Теслина научна фондација у холу Универзитета Филаделфија.

"Крајем ове године у САД се одржава попис становништва, у коме због лоше дефинисаног питања националности досељених људи, Срби немају прилику да искажу свој идеинтитет. Самим тим постоји опасност да се у овом попису евидентира јако мало америчких Срба. Ми претпостављамо да нас има милион у САД, али како то доказати. Покренули смо акцију пријављивања, регистровања и пребројавања америчких Срба, који су део националног бића читавог српског народа. Одржаћемо у догледно време и конференције по том питању у чему имамо подршку Амбасаде Р. Србије у Вашинготну, Српске православне цркве, других наших организација, као и јавности у Србији. Надам се да ћемо у овој мисији успети", каже Никола Лончар.

Према последњем попису у САД је 2010. године регистровано само 176.666 грађана који "говоре српски језик у породици". Показало се да, на пример, само у Чикагу, некад највећем српском граду у расејању, има једва око 50.000 Срба. А да је број нових српских усељеника велики у Сан Хозеу, у Тексасу, где су обучаване ратне избеглице за разне послове потом слате да раде и живе у Калифорнији, Илиноису, у граду Рокфорд, у Вискансин, највише у Милвоки и околину.

Већ две деценије амерички Срби немају статус етничке групе, па се приликом пописа сврставају у рубиру "остали грађани". Конгрес српског уједињења и председница ове органнизације Мирјана Самарџија је својевремено водила кампању у Америци да Срби изађу масовно на попис у САД и изборила се у Вашингтону да Срби уђу као етничка група на формулар за попис.

После тога опет је све по старом, амерички Срби су само "остали грађани".

"Да бисмо утврдили тачан број Срба у расејању и у САД извршићемо анкету по нашим амбасадама и конзулатима, по епархијама СПЦ, којих има чак 27 у иностраним земљама, по српским савезима, удружењима и клубовима. Питаћемо и државне органе земаља у којима Срби живе, јер они имају своје бирое за емиграцију, агенције за усељавање, конзулате за издавање усељеничких виза и државне институције за издавање дозоволе боравка и рада странцима. Проблем је, међутим, што се у страним земљама, па и у САД, српски народ води по земљама рођења и порекла, па су многи наши људи регистровани као Босанци, Црногорци, Хрвати и Македонци - тврди Никола Лончар, који у овој мисији очекује и директну помоћ матице Србије и других отаџбинских земаља са простора бивше Југославије.

Лончар жели да се сама матица Србија више брине о Србима у расејању и да има бољу сарадњу са највећим српским организацијама, међу којима је и Теслина научна фондација. Ова организација је, иначе, у Србији одржала неколико конференција, изложби и предавања о Николи Тесли, о америчким Србима и српском народу у дијаспори.

Планирано је било да се на обронцима Фрушке Горе отвори Теслин духовни центар. Теслина научна фоиндација је с тога предложила Српској православној цркви да Николу Теслу прогласи за свеца.

"Проглашење Николе Тесле свецем ујединило би највеће научнике света и омогућило да Теслина достигнућа буду искоришћена за добробит целог човецанства. Особе које подржавају овај предлог, разних су вера, култура, боја коже, инелектуалних нивоа, односно, баш онако како је Тесла и желео - да свој рад дарује свима, који сада њему узвраћају", објаснио нам је разлог за овакав предлог Никола Лончар.

У плану фондације из Филаделфије је било и да се у Београду изгради Теслин торањ, као монумент човеку који је постао симбол српског народа и као нова туристичка атракција у Србији.

"Никола Тесла је Србин који на интернету има неколико десетина милиона посета годишње. У свету, а и у Америци многи знају за Николу Теслу. Зато смо ми америчке Србе назвали "Теслин народ", јер смо сви заједно део његовог наслеђа, које је он подарио човечанству. Желимо да око имена и дела Николе Тесле окупимо све америчке Србе, да их пребрбојимо и попишемо. Да их ујединимо и представимо као Теслин народ. На тај начин, уверени смо, Срби ће поново постати препознатиљива етничка група у САД и са Теслиним именом ће "освојити" свет", убеђен је Никола Лончар, председник Теслине научне фондације из Филаделфије.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи