Немачка верује у дисциплину

У Немачкој су од пре два дана на снази пооштрене мере ограничења социјалних контаката, укључујући забрану јавних састанака за више од две особе, како би се успорило ширење коронавируса. Следећи пример покрајине Баварска, која је још прошлог уторка затворила сва места масовног окупљања, као што су школе, вртићи, биоскопи, клубови, те спортски терени и игралишта, немачка канцеларка Ангела Меркел на конференцији за штампу рекла је да ће идентичне мере, на савезном ниву бити на снази најмање следеће две недеље.

Број заражених и број жртава коронавируса непрестано се мења, али је јучерашња конференција Института „Роберт Кох", водеће немачке здравствено-научне установе, улила одређени оптимизам грађанима.

Наиме, председник Института Lothar Wieler износећи податке о броју заражених нагласио је да постоје знакови да експоненцијална крива раста нових коронавирусних инфекција у Немачкој по први пут полако успорава.

Канцеларка Ангела Меркел упутила је захвалност грађанима који се доследно придржавају препорука власти рекавши да само на тај начин бринемо за старије људе и болесне, за које је овај вирус најопаснији.

Велики број људи пореклом са наших простора своје послове обавља од куће поштујући тако препоруке и власти и послодаваца. Баварска влада је у склопу мера успоравања ширења коронавируса обезбедила буџет од десет милијарди евра за санацију штете настале у привреди кроз посебне фондове, што је више од петине годишњег буџета.

Панична навала на маркете и трговине у циљу стварања залиха полако јењава. Власти уверавају грађане да несташица неће бити, те да нема потребе за гомилањем основних живорних намирница у кући. У циљу сузбијања панике, чак је и канцеларка Меркел морала да прошета берлинским трговинама, како би грађане симболично уверила да ће робе бити за свакога.

Наша заједница у Немачкој од првог дана пандемијске кризе укључила се у бројне хуманитарне активности.

Поједини маркети и ресторани у Минхену, који су у власништву људи са простора бивше Југославије деле бесплатне потрепштине или оброке онима који су слабијег социјалног стања или старијима који због рестриктивних мера не могу да напуштају своје домове.

Већина наших исељеника постаје свесна чињенице да после дуго година највећи хришћански празник, Васкрс, неће моћи да дочека у отаџбини, али с пажњом прате вести, свесни чињенице да њихови најближи углавном спадају у старију популацију, која је данас најугроженија.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво