Француска у ванредном санитарном стању

На данашњи дан Француска броји 22.302 заражена коронавирусом, док се у болницама широм Француске налази 10.176 људи, од чега 2.516 у тешком стању. Вирусу је подлегло 1.100 особа а 3.281 је излечено. Коронавирус интензивно кружи у осам француских региона, од којих су најугроженији Алзас и париски регион Ил де Франс.

На снази је ванредно санитарно стање, орочено на два наредна месеца. Дозвољено је удаљавање од места становања до 500 метара ради куповине основних потрепштина, хитних потреба и психофизичке релаксације - за шта грађани гарантују потписаним документом.

Они који раде морају имати потврду послодавца. Особама старијим од 65 година није забрањен излазак из домова, али се путем медија интензивно скреће пажња на њихову посебну угроженост. О реду и самоизолацији брине 100.000 жандарма и полицијских снага.

Жером Саломон, Генерални директор за здравство Републике Француске, изјавио је да се врхунац епидемије овде може очекивати за осам дана, а да би обуздавање коронавируса могло бити мериво за петнаестак дана, уколико се сви буду придржавали правила.

Како сазнајемо од Ђуре Ћетковића, председника Савеза Срба Француске, активности српске дијаспоре су до даљњег обустављене. Богослужења у Црквеној општини Свети Сава се одржавају без присуства јавности, уз помињање верника и поруку да се молитве наставе у "породичним црквама", домовима свих Срба Француске. 

 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво