Француска: Нико не излази без преке потребе

Нико више не излази без потребе из куће, а све је више оних који на улицама и у продавницама носе заштитне маске и рукавице, каже Алиса Ибрахимовић, рођена Београђанка која са породицом већ неколико година живи у Француској, у Монтажију, малом месту стотинак километара од Париза.

"Људи држе дистанцу ако се сретну и сви су видно забринути плашећи се заразе корона вирусом", прича Алиса и додаје да заштитних маски, гелова за дезинфекцију и рукавица нема у апотекама, али су продавнице добро снабдевене потрепштинама за кућу и храном.

Каже и да је све више полиције која контролише оне који су ван њихових домова.

"Свако ко је на улици мора код себе да има попуњен формулар који је прописала француска влада у којем је наведена сврха изласка. Више не нико не дружи, раде само продавнице прехрамбене робе, апотеке, пумпе. Банке пружају услуге само телефоном, а новац можемо да подигнемо на банкоматима", наводи Алиса.

Напомиње да полиција има право да контролише и шта сте купили у продавници и да вас казни ако то нису најнужнији производи.

"Ако одете у продавницу и купите, на пример, само расад цвећа за садњу, могу да вам наплате казну. Да, можете да купите и расад, али само ако сте у продавницу пошли по хлеб, млеко, месо, па успут купили и артикле, како их зову овде, другог реда", каже саговорница Танјуга.

Наводи да су јуче она и супруг пошли у продавницу, али нису обоје могли да уђу.

"Нема стварања гужве, правила су јасна у Француској и сви их се придржавају", објашњава Алиса, која, иначе, не иде на посао, јер је мајка трогодишње девојчице и држава води рачуна о томе да она треба да буде с дететом.

Вртићи, школе, факултети не раде, јавни превоз је редукован али функционише, а у аутобусима је веома мали број људи.

У госте им је дошао и њен отац из Београда и остао. Границе су затворене, нема више ни летова за Београд, па је деда остао да се дружи с унуком, ћерком и зетом.

"Мислили смо да је сигурније да тата не путује у овој ситуацији, иако не спада у најосетљвију групу, има 54 године. Није неопходно да излаже ни себе, ни друге могућности заразе", каже Алиса и додаје да, иако свакодневно стижу информације да се у Француској и у свету повећава број оболелих од корона вируса, они се надају да ће се живот вратити у нормалу:

"Чувамо се, време проводимо у кући или нашем дворишту, излазимо само до продавнице или апотеке, чујемо се с драгим људима из Србије и то нам подиже расположење", наводи Алиса Ибрахимовић.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара