Подсећање уместо промоције

Као и многе друге важне догађаје, ванредно стање, уведено због борбе са вирусом корона, одложило је за нормалније прилике и боље околности, очекивану промоцију изузетне књиге „78 дана апокалипсе – истина оптужује“, којом би се обележила годишњица НАТО агресије на СРЈ.

Док не стигне у руке читалаца, подсећамо да је ову књигу „исписало" више од 100 истакнутих аутора из Србије и света, који указују на немерљиве последице НАТО бомбардовања СРЈ 1999.

Књига је настала на иницијативу наше дијаспоре. Књига представља запис за историју, каква до сада није приређена, па је и официјелни жири минулог Сајма књига у Београду наградио специјалним признањем, за изузетност.

У уводу књиге су речи председника Србије Александра Вучића, затим Његове Светости патријарха српског г. Иринеја и првог потпредседника Владе Србије Ивице Дачића. Следе текстови еминентних домаћих и иностраних аутора (скоро половина су из света) - генерала, дипломата, академика, војних и других експерата, историчара, лекара, геостратега, истакнутих новинара, књижевника, нобеловаца, публициста ...

Књига указује и подсећа да смо нападнути без стварних разлога (да би се створила прва НАТО држава на планети), кукавички тучени из авиона с недостижних висина и ракетама са удаљености од више хиљада кимометара. Српски народ бранио се како је знао и умео, изборио и опстао.

На промоцији је очекиван и специјалан гост - руски министар спољних послова Сергеј Лавров, али околности су учиниле да се и он накнадно појави, кад за то буде прилика.

Аутори ове књиге указују на немерљиве последице употребе војне силе, на огромну материјалну штету, на велики број жртава и на употребу недозвољеног оружја које треба забранити. Текстови еминентних аутора осликавају све димензије НАТО агресије, указујући и на вишеструке последице које је бомбардовање оставило по народ и државу Србију, која је поднела 2.300 ваздушних удара на око хиљаду објеката широм земље.

Њихових 1.150 борбених авиона изручило је на СРЈ око 420.000 пројектила укупне тежине 22.000 тона. Лансирано је и више од 1.300 крстарећих ракета огромне разорне моћи. Расуто је и 37.000 касетних бомби за дејствовање по живим циљевима, иако је њихова употреба забрањена Женевском конвенцијом.

НАТО авијација је користила и забрањену муницију са осиромашеним уранијумом, чије су последице несагледиве. Материјална штета причињена СРЈ процењена је на око 100 милијарди долара. Током НАТО агресије погинуло је преко 2.500 људи, а са простора јужне покрајине Србије - Косова и Метохије, принудно је расељено више од 200.000 људи, првенствено Срба. Здравље становништва због употребе експлозивних средстава са осиромашеним уранијумом је озбиљно нарушено. Малигна обољења местимично попримају размере епидемије.

Сведени у један закључак, текстови ове књиге нису само упозорење и апел да се у међународним односима не посеже аргументима силе, већ и афирмација свести да цивилизацијски процеси не смеју бити подређени ничијој моћи и самовољи.

Издавач књиге је Асоцијација „Српска веза" и новосадски „Прометеј".

Садржај књиге и повод за догађај најупечатљивије исказује порука владике Иринеја бачког, са задње корице:

„Живимо у времену у којем рат има име мира, у коме је злочин милосрђе, а лаж се назива истином".

Боримо се да то време заувек остане иза нас.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво