Прича о Сакијет Сиди Јусефу

Амбасада Републике Тунис, Амбасада Народне Демократске Републике Алжир, Удружење српско-тунижанског пријатељства и Друштво пријатеља Алжира, уз подршку Министарства одбране Републике Србије – Управе за односе с јавношћу организовали су промоцију књиге Милоја Поповића Каваје "Прича о Сакијет Сиди Јусефу – прошло је шездесет година" у свечаној сали Дома војске у Београду.

Поповићева књига представља узбудљиве записе и фотографије о солидарности једне генерације младих са Алжирском револуцијом шездесетих и седамдесетих година XX века. Млади са свих континената, изградили су школу, у малом туниском месту Сакијет Сиди Јусефу, на граници са Алжиром, које су бомбардовали и срушили француски бомбардери, 8. фебруара 1959. године, и којом приликом је живот изгубило 11 невиних малишана. У овој акцији храбрости и солидарности, учествовало је и пет Југословена (један од њих је био и Милоје Поповић), студената из југословенских република, ризикујући животе на ратном подручју, у којем су се водиле жестоке битке за слободу.

Амбасадор Туниса Сејталах Режеб подсетио је да Поповићева књига сведочи о старој и вечној емпатији српског народа према братском туниског народа и о његовом ангажовању у бурној историји и путу ка слободи.

Госпођа Латифа Траи, отправник послова амбасаде Алжира, нагласила je да је народ Алжира вечно захвалан свима који су солидарношћу и подршком помогли да избори своју независност. А управо због тога је и аутор књиге 2004. године одликован високим алжирским признањем.

„Милоје Поповић се кроз свој новинарски рад деценијама борио да југословенској и српској јавности представи борбу афричких народа за своју независност. Пријатељство Србије и Туниса потиче још из доба Првог светског рата, када је народ ове северноафричке земље примио на опоравак 52.000 српских ратника који су прошли голготу Албаније. До данашњег дана Тунис са великом пажњом и поштовањем води бригу о гробљима Срба који су у овој пријатељској земљи оставили своје кости", нагласио је Драгомир Карић, народни посланик и председник скупштинске Групе за сарадњу са Тунисом (такође и дугогодишњи председник Друштва српско-тунижанског пријатељства, чији је аутор Поповић био први председник почетком 2000-тих).

Уредник књиге „Прича о Сакијед Сиде Јусуфу" је Марко Јелић, председник Друштва пријатеља Алжира.

број коментара 0 Пошаљи коментар