Караван среће ка деци се креће

Гордана Петковић Лаковић, која већ дуго живи у Торонту (Канада), објавила је две књиге поезије за децу. Њен "Караван среће" путује по целој Канади на радост бројних малишана.

Гордана Петковић Лаковић објавила две збирке поезије за децу "Радозналица" и "Нека расте наше дрво", а представљене су у градовима широм Канаде: Торонту, Виндсору, Хамилтону, Ричмонд Хилу, Детроиту (САД), а у наредих неколико недеља биће представљене у Нијагари, Кичинеру, Витбију и Чикагу (САД).

До сада је овој необичној књижевној играоница присуствовало преко двеста педесеторо деце узраста од четири до дванаест година.

"Намера књижевна радионице је да се деци сликовито, а кроз игру и песму представи поезија. Идеја је да се деца забављају, науче нешто ново и заинтересују за читање књига на српском језику. Многи од ових малишана иду у српске школе, труде се да говоре српски језик и науче ћирилицу. Наставници чине све што је у њиховој моћи да на малобројним часовима, српској деци рођеној у Канади, пруже што више.

Мислим да нашој деци није посвећено довољно пажње и недостају им културни догађаји. Као и одраслима тако су и деци потребне професионалне позоришне представе, приредбе, концерти, књижевне радионице, играонице, драмске секције, фолклор, ликовне и верске радионице. Физичка удаљеност и дистанцираност од културе и традиције утичу на то да се везе лако кидају и корени забораве.

"Радозналица" и "Нека расте наше дрво" говоре управо о тим коренима, враћају језику користећи једноставне речи које деца знају, додају нове, лагане које се римују и на маштовит начин обухватају историју и традицију. А да ли им се допада овакав вид игре? Одговор је да, јер деца су искрена публика. Да им се не допада врло брзо би им попустила пажња и постали би немирни, што до сад није био случај", каже Гордана Лаковић.

број коментара 0 Пошаљи коментар