У Италији одржане радионице „На српском читај за 5“

У организацији Савеза Срба у Италији и Центра за боље васпитање из Београда у фебруару месецу је одржано девет радионица у девет градова северног дела Италије под називом „На српском читај за 5“ у оквиру манифестације „Дани српске културе у Италији“ коју организује Савез Срба у Италији.

Радионице су одражане у девет градова: Вићенца, Басано дел грапа, Удине, Скио, Тори, Валдањо, Алонте, Роверето и Арзињано.

Радионице су водили мр Снежана Милошевић Јешић и Зоран Јешић из Београда. На промоцијама се читало, препричавало, глимило и певало на српском. Вокални солиста песме која представља музичку подршку учењу језика, Василије Јешић, иначе син брачног пара Јешић, активно је учествовао у лукарској радионици промовишући лако учење читања ћирилице и песму „Читај за 5".

Наши гости су овога пута припремили предавање о месту матерњег језика у скали вредности које су неопходне за правилан развој личности. Луткарска радионица после кратког али упечатљивог предавања, подстакла је директно учешће деце у игри која олакшава разумевање прочитаног садржаја.

У радионицама су учествовали и деца и родитељи. Аутори радионица стварали су веселу и присну атмосферу у којој су деца били протагонисти у усвајању нових садржаја.

"Уз подршку Савета родитеља српске школе „Свети Сава" и многих удружења Срба у Регину Венето радионице су још један допринос у борби против културне асимилације наше деце и ми захваљујемо ауторима што су се и они укључили у ту борбу. Желимо им пуно успеха у драгоценом раду и желимо да нам опет дођу. Пуну захвалност изражавамо и према удружењима која су учествовала у организацији радионица, и то: Културно-уметничком друштву „Слога" из Басана дел Грапа, Српској културној заједници „Свети Сава" из Валдања, Српској културно-спортској организацији „Круна" из Скија, Српској културној заједници из Арзињана и Удружењу „Никола Тесла" из Удина", поручују из Савеза Срба у Италији.

Снежана и Зоран Јешић, аутори кратких прича и концепта рада лаког учења читања с разумевањем под називом „Читај за 5" својим књигама унели су радост у многе породице, пошто помажу малишанима да лако савладају вештину читања и превазиђу евентуалне препреке на које наилазе на почетку свог описмењавања. Аутори су, поред Савеза, који ће се постарати да књиге буду дониране свим новоуписаним ђацима допунске школе, поклонили Савезу 60 књига из истоимене едиције „Читај за 5".

"Наши гости којима смо изузетни захвални добили су чланску карту почасних чланова Српске културно-спортске организације „Круна" из Скија. На последњој радионици у оквиру манифестације, четврте по реду „Дани српске културе у Италији" нашим гостима потпредседник Савеза Срба у Италији, господин Неша Лазић уручио је Захвалницу Савеза Срба у Италији Центру за боље васпитање „Завири" из Београда и брачном пару Јешић и на њиховом доприносу у очувању матрњег језика у дијаспори", каже Снежана Петровић из Савеза Срба у Италији.

број коментара 0 Пошаљи коментар