Игре из српских крајина у Канади

Школа српског фолклора Слога из Стони Крика поред Хамилтона у Канади организовала је прошлог викенда Крајишко вече. Више од стотину чланова приказало је показало да културно наслеђе Кордуна, Баније, Лике, Далмације и Босанске Крајине није заборављено и да се чува далеко од завичаја.

Сву лепоту народног блага пет ансамбала, од дечјег до омладинског, дочарало је игром и песмом, али и оригиналним народним ношњама из тих крајева, што је публика у препуној сали у Хамилтону са великим одушевљењен прихватила и сваки наступ прекидала аплаузима.

Посебност овог догађаја је и у томе што су родитељи деце фолклораша припремали аутохтона јела тих крајишких регија по рецептима својих бака. Крајишко вече је тешко замислити без крајишких песама зашта су се пробринуле пјевачке групе Синови Кордуна и Ћемер из Торонта, као и Мирко Петрињац и оркестар Миливоја Доронтића.

Другог дана фолклораши школе српског фолклора Слога у Хамилтону учествовали су на Фестивалу нација. Под мотом "Заједништво кроз игру" седам националних ансамбала, од шкотског и српског до индијског и јапанског, кроз различите традиције, дочарали су мултикултуралност на којем почива канадско друштво.

Школа српског фолклора у Хамилтону основана је 2010. године и поред организовања годишњег концерта и Крајишке вечери наступају на смотрама фолклора и забавама у Хамилтону, Нијагари и другим градовима у Канади, а гостовали су и у Сједињеним Америчким Државама.

Народне ношње за ансамбл припремају Мица Навала (бака двоје играча) и Ђурђица Даић која је и покретач бројних активности у којима Слога учествује. Од оснивања ове фолклорне групе у Стони Крику корегораф је Љубомир (Лука) Поповић.

број коментара 0 Пошаљи коментар