Беч: Милутин Миланковић - Живот и дело

У храму Васкрсења Христовог рођења у Бечу је одржано предавање “Милутин Миланковић – Живот и дело”. Предавање у Бечу је организовано у сарадњи Удружења Милутин Миланковић из Београда и Просвјета Аустрија и уједно је завршна манифестација Светосавских свечаности у Бечу за ову годину.

Колажни програм пројекта "Милутин Миланковић - Живот и дело" који је представљен у Бечу састојао се од предавања, пројекције филма и музичког дела, а Удружење Милутин Миланковић из Београда пружило је присутнима детаљан увид у рад и достигнућа једног од највећих српских научника.

Међу говорницима на предавању били су Славко Максимовић председник Удружења Милутин Миланковић, Срђан Мијалковић, председник Просвјете, а госте је поздравио и Милан Предојевић, председник Скупштине општине Инђија, који је најавио отварање културно истраживачког центра у Старом Сланкамену који ће носити име Милутина Миланковића.

Приказана је и кратка верзија играно-документарног филма „Кроз васиону и векове", који је Удружење Милутин Миланковић представило на бројним предавањима у Србији и региону.

Љубомир Манасијевић певач, композитор и текстописац, уметник чија музика изражава српски дух, историју и културу, отпевао је неколико композиција између осталих и "Востани Сербие", коју је компоновао на текст Доситеја Обрадовића.

Овом врстом мулти-медијалних садржаја и предавањима неопходно је да се укаже на Миланковићева научна дела и на што бољи начин прикаже Милутин Миланковић, који је имао светску славу, а у српском народу био помало заборављен.

Миланковић је објавио више од сто педесет научних радова и књига, а међу њима и оне које су имале за циљ популаризацију науке, попут „Кроз васиону и векове", „Кроз царство наука" и друге.

Његов највећи допринос науци је објашњење дугорочних промена климе на Земљи које су проузроковане променом њеног положаја у односу на Сунце.

Наиме, објаснио је да су прецесија (кружно кретање ротационе осе), промена угла ротационе осе планете и ексцентрична путања Земље око Сунца, доминантни фактори промене климе. Те промене одигравају се у циклусима које је израчунао за протеклих 600.000 година и указао на наредни период. У научном свету ови циклуси се називају - Миланковићеви циклуси. 

број коментара 0 Пошаљи коментар