Преговори за Теслин технички музеј у Канади

"У току су преговори за отварање првог Теслиног техничког музеја (Canadian Tesla Technical Museum) у Северној Америци који би требало да буде основан у сарадњи са Комисијом Нијагара паркова (Niagara Parks Commision), независном државном организацијом која поседује све културне и туристичке објекте и споменике на Нијагариним водопадима", каже за Програм за дијаспору РТС-а Немања Јевремовић, оснивач и директор музеја.

Niagara Parks Commision је организација основана 1885, годину дана после доласка Николе Тесле у Америку и финансијски је независна.

"Желим да нагласим", каже Немања Јевремовић, директор и оснивач Музеја, "да је ово тек први степен преговора који смо успешно обавили, а предстоји нам други круг који је више техничког карактера када ће се, после обиласка више објеката у фебруару, на крају дати и коначан предлог са више верзија имплементације Музеја у већ постојећи објекат и туристички систем."

У понедељак 27. јануара, када су Срби широм света славили Светог Саву, одржана је званична презентација у прелепом дворцу, који је уједно и главна канцеларија Niagara Parks Commision, а налази се на стеновитом узвишењу са ког се пружа поглед на реку Нијагару, саме водопаде и две хидроцентрале које су саграђене између 1905. и 1910. године.

"Ми смо за презентацију припремили и два функцонална експоната, два Теслина механичка изума, документацију, књиге и неке оригиналне документе и артефакте. Присутни у току презентације од стране Комисије Нијагариног парка били су David Adames (CEO - Cheif Executive Officer), Marcello Gruosso (Senior Director, Engineering, Parking & Transportation) and Kim Viney (Senior Director, Business Devolpment). Са наше стране били су присутни Јована Јевремовић (Art & Marketing Director), Warren Keller (Senior Electro-Mechanical Engineer and Curator) и Немања Јевремовић (Museum Director and Exhibit Engineer).

Планирано је да презентација траје један сат, али због великог интересовања разговарало се пуна два сата. Сама презентација пројекта трајала је 45 минута.

"Јако смо задовољни првом рундом преговора која је магијом Теслиних изума очарала чланове комисије и који их до сада никада нису видели, као што је Теслино Колумбово јаје које је у ствари двофазни асинхрони индуктивни мотор са кратко спојеним ротором (Јаје) које има и уређај енергетске кутије које омогућују интеракцију са људима и Теслин трафо од 100 киловолти који је специјално намењен за безбедне додире варница од 10 центиметара, па смо стога извели неке експерименте који показују проток високо-фреквентне струје кроз људска тела повезана ланчано, где задња особа држи флуоросцентну лампу која се пали када је прва особа која демонстрира у директном додиру са варницама", објашњава Јевремовић за РТС.

Договорено је да се у фебруару обиђу неки објекти, а један од њих је тренутно најстарија хидроцентрала у Северној Америци - Rankine Hyrdoelectric Plant која је почела са изградњом 1899. године, а завршена 1905. Ова хидроцентрала је, каже Јевремовић, напајала струјом град Торонто све до 2009. године, када је обустављен погон.

"Канада је у великој предности коју морамо искористити јер су прве три хидроцентрале на америчкој страни Нијагариних водопада срушене и продате у старо гвожђе. Једино што је остало је капија прве Адамс хидроцентрале и Теслин споменик који је бивша Југославија поклонила Америци 1976. године, колико се сећам. Сада им је жао али, нажалост, такви културни објекти саграђени у арт деко стилу се не могу вратити. Замислите, на том месту, поред капије је Dunkin Donuts (продавница крофни) и трећеразредна аутобуска станица.

Наш циљ је да се Музеј оснује у Rankine хидроцентрали и после обиласка имамо рок до краја фебруара да поднесемо званични захтев са техничким и финансијским детаљима као и детаљима имплементације. После тога, у марту ће веће Комисије Нијагара парка да заседа и одреди даљи ток преговора. Пошто је планирано да се овај објекат отвори за туризам у јулу 2021. године мислимо да ћемо до почетка маја имати и званичан одговор.

Како сада ствари стоје имамо добре изгледе. Искористио бих прилику да се захвалим својим колегама у Београду без којих Музеј не би могао да се реализује, Радомиру Путнику машинском инжењеру и Браниславу Јурановићу, прецизном механичару и виртуозу у машинству генерално. Они су интегрални део музеја јер заједно радимо скоро све експонате. Исто тако желим да се захвалим директору Српске школе Никола Тесла са Нијагарних водопада, Бориславу Живковићу на десетогодишњој сарадњи и заједничким успесима поводом проглашења празника, Дана Николе Тесле и Трга Николе Тесле на Нијагриним водопадима.

Надам се такође да ћемо наставити успешну сарадњу са Музејом Николе Тесле у Београду, са којим сарађујемо од 2009. године. Наша сарадња са Музејом Николе Тесле и бившим директорима Вадимиром Јеленковићем и Бранимиром Јовановићем била је изванредна, а од Музеја смо добили све књиге које је Музеј објавио од 1976. године.

Исто тако, волео бих и да држава Србија препозна свој интерес у овако великом и значајном пројекту и да свој допринос реализацији, јер нема бољег развитка билатаралних односа него кроз науку и културу", закључује Јевремовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво