Торонто: на Крстовдан одржан Молебан за заштиту СПЦ у Црној Гори

На Крстовдан, 18. јануара, у Цркви Светог Саве у Торонту одржан је Молебан за заштиту Српске православне цркве и народа у Црној Гори чији су храмови и имовина угрожени од актуелне власти у овој држави.

После свете Литургије, у присуству већег броја верника, владика канадски Митрофан се обратио присутнима и упитао:

"У којој земљи на свету држава може да одузме светиње? Ко може да одузме Нотр Дам у Паризу, Националну катедралу у Вашингтону или Abbey катедралу у Лондону? А нама хоће да узму манастир Острог где хиљаде и хиљаде људи свакога дана долази не због лепоте манастира, већ због њега самог - Светог Василија. Наш је Његош, наш је Петар Цетињски, наш је и Свети Василије, па је жалосно да се овако делимо, да не дај Боже удари рођак на рођака или кум на кума. Молитва и пост су једино средство наше борбе и верујемо да ћемо сва ова искушења превазићи."

После служења Молебана, у сали цркве је одржан и разговор са присутним народом где је професор Радомир Батуран на самом почетку истакао:

"Моја најдража мисао је: нађи мир у души својој и иди за њим. Задесило нас је то што нас је задесило - "титоисти" у српским земљама су врло активни. Мило Ђукановић као некрштен човек са својим Парламентом (препуним њему сличних - некрштених) кренуо је да отима наше храмове, цркве и манастире. Надам се да ћемо се молитвом и протестима одбранити и следити пут мира, али никако не треба да сагнемо главу. Ово је гангстерски потез отимача - а ми који живимо у Канади можемо да сведочимо да ни у једној земљи на свету тако нешто није могуће. Ни у Америци, ни у Канади држава не одузима било којој цркви њену имовину и њене храмове."

Ивана Стефановић, конзул Србије у Торонту, такође се обатила присутнима.

"Владика Митрофан и професор Батуран су представили духовну страну овог проблема, а како сам правник по струци, анализирала сам овај спорни закон, па је важно да кажем да СПЦ на простору Црне Горе постоји званично 800 година, а незванично чак и дуже. Међутим, нови закон који је ступио на снагу у Црној Гори предвиђа да у имену наше цркве више неће постојати реч српска - па се питам: да ли заиста после 800 година треба да променимо име наше цркве?

У Црној Гори која претендује да буде чланица ЕУ имамо национализацију на делу у 21. веку што је апсолутно недопустиво јер ЕУ заправо подстиче супротно - реституцију. У исто време, у Србији се боримо да неправедно одузету имовину вратимо и да исправимо грешке режима из прошлости који је одузимао добра и од цркве и од народа непосредно после Другог светског рата. Ми сада доживљавамо страшну национализацију у свом комшилуку. Моја нада је и нада у Уставни суд Црне Горе - верујем да тамо седе правници који ће имати довољно морала, части и образа да се залажу за правду јер право без правде не иде", рекла је конзул Ивана Стефановић.

број коментара 0 Пошаљи коментар