У духу Тесле, осма конференција у Њујоркеру

Теслина научна фондација из Филаделфије одржала је међународну конференцију "У духу Тесле" 11. јануара 2020. године у хотелу New Yorker, уз подршку Генералног конзулата Републике Србије у Њујорку.

У срцу Менхетна, на осмој конференцији Тесли у част - представиле су се бројне организације и појединци који су дали допринос у домену промоције Теслиног живота и дела.

Пројектом "Путевима Тесле" приказан је нови веб сајт и софтвер који обухвата сва места у којима је Тесла боравио и радио током 60 година у Америци. Тако ће посетиоци Њујорка, али и целе Америке и Канаде, моћи посредством паметних телефона и GPS координата, да дођу на лице места у одређеном временском раздобљу и добију информације о Теслином
раду.

Према речима Николе Лончара, директора Теслине научне фондације из Филаделфије, на исту тему планиран је документарни филм и монографија.

Приређен је програм, представљена изложба најбољих уметничких радова у 2019-ој посвећених великану, приказан је одломак из романа Нина од Арабије о Тесли и Марк Твену који чита глумац Ненад Ненадовић и документарно-анимирани филм Ка светлости, који је награђен првом наградом У духу Тесле. Наступила су и фолклорна друштва Опанчићи из Риџвуда и Дрина из Патерсона. 

Одржан је и сусрет Теслин народ на српском језику и панел дискусија у организацији Теслине научне фондације и Генералног конзулата Републике Србије у Њујорку, а програм је водила Катарина Радивојевић једна од најпопуларнијих српских глумица. Олгица Влачић, конзул Републике Србије у Њујорку учествовала је на панелу. Катарина Радивојевић је организовала и осмислила панел са Маријом Томић.

Специјални гости овогодишње конференције били су др Бранимир Јовановић, дугогодишњи бивши директор Музеја Никола Тесла у Београду, један од највећих познавалаца Теслиног лика и дела, и Моше Мана (Moishe Mana), амерички бизнисмен родом из Израела, који већ више од 35 година развија посао у области документационе технологије, медија и забаве.

Теслина научна фондација из Филаделфије их је обојицу наградила медаљама Теслиног народа. Иначе, Моше Мана (Moishe Mana) помаже Тесла музеј у Београду већ шест година.

Сликарка из Лос Анђелеса Сара Радовановић добитник је награде за најбоље дело на тему Тесле у претходној години, а илустратор Рене Меј (Rainie May) за најбољу илустрацију у истом периоду.

Добитници награде У духу Тесле (Tesla Spirit Award) за 2019. годину су позната глумица Катарина Радивојевић, директор образовања Теслине научне фондације Ешли Редферн (Ashley Redfearn), новинар и публициста из Канаде Марина Булатовић, продуцент Сава Сајко (за документарни филм о Тесли и Пупину) и глумица и ТВ лице из Њујорка Лана Ашанин.

На свечаности у Њујоркеру - последњој станици Теслиног живота, учествовали су представници из Србије, Хрватске, Русије, Канаде, Немачке и Америке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво