САНУ: О Србима у Румунији

На округлом столу „Срби у Румунији – садашње стање и перспективе“, који ће бити одржан 6. децембра, од 10 сати, биће представљен рад Савеза Срба у Румунији. Након тога, у 18 сати, планиран је пригодан културно-уметнички програм. Обе активности биће организоване у Галерији науке и технике САНУ.

Одбор за проучавање националних мањина и људских права САНУ, који већ годинама један део својих активности посвећује Србима изван матичне земље, покренуо је иницијативу да културне и научне установе ових заједница представе своју делатност стручњацима и заинтересованој јавности у Србији. На овај начин, може се допринети бољој сарадњи на релацији матична земља - мањине у окружењу, пре свега на пољу науке и културе.

Осим Огњана Крстића, председника Савеза Срба у Румунији, учесници Округлог стола биће и Рајко Корња, Михај Н. Радан, Биљана Сикимић, Горан Максимовић, Октавија Неделко, Снежана Гудурић, Саша Јашин, Дејан Попов, Стеван Бугарски, Јулијана Галеш, Горан Мракић.

Савез Срба у Румунији је основан 1989. године, као кровна организација српске мањине са седиштем у Темишвару, са циљем да организује, помаже, координира и сам обавља научна истраживања о прошлости и савременој друштвеној стварности Срба у овој земљи. Савез има и богату издавачку делатност која се заснива на вишевековној традицији. 

У Галерији науке и технике САНУ, за време трајања округлог стола, биће приказана мини изложба научних монографија у издању Издавачке куће Савеза Срба у Румунији. 

Од прве половине деведесетих година до данас штампано је 70 књига прозе и поезије, 92 монографије, 33 антологије, 23 књиге есеја и публицистике, 16 књига за децу, 27 превода, 9 књига „из наше заоставштине", 6 речника, 10 календара-алманаха, 32 књиге из области научне литературе и два фототипска издања.

За културно-уметнички програм задужени су Марко Аџић и Пера Тодоровић са тамбурашким оркестром "Темишварски споменари".

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи