Шумадија и Поморавље душа Србије

Промоција фотомонографије "Шумадија и Поморавље - душа Србије", заједничко дело Предрага Цилета Михајловића и Зорана Петровића, одржана је у Санкт Галену (Швајцарска).

Због великог интересовања, након прошлогодишње промоције ове књиге у Амбасади Републике Србије у Берну, а у организацији Радио Круга, поново је организован сусрет са ауторима и сарадницима ове књиге.

Прво дружење одржано је у православној цркви Пребодобног Симона Монаха у Ст.Галену. Ово промоцију организовао је Радио Круг у сарадњи са Драганом Зимоњић, Снежаном Петровић, Божицом Бобом Недељковић и православним хором Логос из Ст.Галена.

Друго дружење орагнизовало је Удружење српских студената у Швајцарској, а одржано је на Циришком Универзитету. Поред аутора Зорана Петровића, обе вечери, присуствовао је и проф. Видан Папић.

Фотомонографија Шумадија и Поморавље - душа Србије заједничко је дело двојице аутора, фотографа из Крагујевца, Предрага Цилета Михајловића и Зорана Петровића, на чијем стварању је утрошено две године рада. Писац текста је Миодраг Стоиловић, новинар и публициста. Уредник је Мирко Демић, књижевник.

Ликовну синтезу урадио је проф. Видан Папић, а уредник фотографије је Имре Сабо фотограф. Књига је настала у намери аутора да обележе јубилеј 200 година од проглашења Крагујевца за престоницу модерне Србије.

Осим дела везаног за историју, средњи век, време устанака и стварања државе кроз године које долазе, па све до савременог доба, ова књига посебну пажњу посветила је људима, њиховим активностима и догађајима, очувању нематеријалне културне баштине. У књизи су нарочито истакнути најлепши предели Шумадије и Поморавља и места која би требало посетити, манифестације које треба лично доживети и видети.

Текст је преведен на енглески, а кратак сиже текста на још неколико језика: немачки, француски, руски и есперанто. Књига је формата 32x27цм, има 360 страна са око 350 фотографија. Издавач фотомонографије је Друштво историчара Шумадије. Књигу је помогао Град Крагујевац у суфинансирању, а већи део средстава обезбеђују сами аутори. Књига је представљена на 63. међународном сајму књига у Београду као и широм Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар