Јовица Аћин добитник Његошеве награде за роман "Сродници"

Међународни жири за доделу Његошеве награде у саопштењу о додели изнео је како је роман "Сродници" Јовице Аћина написан поступком мајстора који суверено влада умећем приповедања, једнако као и градњом врло сложене романескне структуре.

"На први поглед Сродници се могу учинити као постмодернистичка игра у којој се и на читаоца рачуна као на актера. Но удео фино уметнуте ироније и аутоироније, присутан у подслоју текста, разоткрива овај Аћинов роман као дело које своје постмодернистичко порекло доводи у питање и докида, растварајући се као роман с многим озбиљним значењима. Сроднике је могуће гледати и као својеврсну круну досадашњег Аћиновог књижевног опуса, који је у свим својим разгранатим видовима (приповедачком, есејистичком, романсијерском, преводилачком, уредничком) дело једне чудесне и потпуне посвећености и преданости књижевности као животном избору", образложио је жири.

Јовица Аћин није ни сањао да ће га икад „погодити" награда која носи Његошево име, иако је он његова љубав из детињства.

„Његош је ипак макрокосмос за мене који једва да сам микрокосмос. Али, свеједно, сад ме његов прах обасипа. Луча његовог песничког дела као да потпаљује светлост за којом ја вапим док покушавам да испишем оне нечујне шумове у којима се скрива тутњава времена. У мери у којој Његошево песништво превазилази наметнуте границе, уверен сам да у моме роману Сродници споне међу људима утолико бивају снажније што је тих граница мање. Трагао сам за светлошћу, баш као што је то и Његош чинио. Мада на друкчији начин него он, и због тога му не дугујући мање смерност, исписао сам роман који би се њему могао допасти. Окупљао сам расејане корене, али зар је Његош нешто друго покушавао? Далеко сам ја од њега, али смо на истом послу."

Главни јунак романа Сродници један је од ретких смелих појединаца, ауторов презимењак. Сазнавши да прича о његовом пореклу води све до далеких Пиринеја, он заједно са синовима одлази на пут до Шпаније. Породично стабло, мапе и усмена предања путокази су у трагању за несталим прецима. Иако све више путоказа наводи на закључак да ће фамилија реконструисати своје порекло, појављују се непознанице које потрагу за породичним стаблом претварају у трагање за фантомима, међу којима је најистакнутији Белано или Болањо, славни чилеански писац. Сам читалац постаје у овом роману двоструке потраге у којем се преплићу поступци детективске, али и фантастичне књижевности.

Иначе, ово је први пут у новијој историји (од распада заједничке државе) да награду добија писац из Србије. Његошева награда ће Јовици Аћину бити уручена 13. новамбра на Цетињу, а уручује је председник Црне Горе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара