Свечана академија у Патерсону

У свечаној сали храма Свети Јован у Патерсону одржана је Свечана академија поводом обележавања 70 година постојања и рада Матице исељеника и Срба у региону и 10 година постојања и рада Књижевне радионице "Кордун".

На академији су говорили Миодраг Јакшић, председник Матице исељеника и Срба у региону, Илија Шаула оснивач Књижевне радионице Кордун, Гордана Петковић Лаковић, књижевница из Торонта, лекар Милутин Србљак из Њујорка, лектор Душица Ивановић из Торонта и Небојша Крљар, просветни радник из Мајамија.

Свечаност је благословио парох Ђокан Мајсторовић, а у уметничком програму, који је водила Александра Радаковић, наступили су певачка група „Роса" из Њујорка и КУД „Дрина" из Патерсона.

Повеља Књижевне радионице „Кордун" за дугогодишњу афирмацију српске дијаспоре и подизање угледа српске културе у свету додељена је председнику Матице исељеника, Миодрагу Јакшићу.

Признања ове културне организације за дугогодишњу успешну сарадњу на пољу културе и уметности добили су прота Ђокан Мајсторовић, књижевник Данило Марић, песникиња Бранка Зенг из Панчева, новинарка Милица Пурић из Чикага и новинар и публициста Иван Калаузовић Иванус из Ниша. Такође, признања су додељена и издавачким кућама „Графичар" из Ужица и „Алма" из Београда и Удружењу „Банатски културни центар" из Новог Милошева.

За успешну сарадњу и допринос афирмацији Књижевне радионице Кордун додељене су захвалнице свештенику Владиславу Радујковићу из Њу Џерзија, књижевнику Данијелу Миркову из Филаделфије, професору Небојши Крљару из Мајамија, књижевницама Гордани Петковић Лаковић и Душици Ивановић из Торонта и новинарима Луки Мијатовићу и Дејану Грујићу из Београда. Такође захвалницу за допринос и афирмацији Kњижевне радионице Кордун додељене су Хуманитарној фондацији „Лука Бала" из Њујорка, Теслиној научној фондацији из Филаделфије, Српској националној академији из Торонта, Српско-канадском удружењу писаца Десанка Максимовић из Торонта и Радио Београду 202.

У пратећем делу програма организована je изложба слика великог српског сликара Богдана Мишчевића из Балтимора.

број коментара 0 Пошаљи коментар