Нема повратка без топле добродошлице

Срби из дијаспоре сматрају да би Србија могла више да помогне српске организације у расејању и да би онда могло да уследи и размишљање о неком дужем боравку, па и враћању и улагању у домовину, рекли су представници српских културно-уметничких друштва из дијаспоре који су за викенд боравили у Београду.

Они су учествовали на Евроспкој смотри српског фолклора са два континента и 12 земаља. Један од доајена, оснивач и почасни председник Српског културног центра "Стеван Мокрањац" из Беча, Драгољуб Некшојевић, оценио је да је тешко за очекивати да људи из дијаспоре уложе у Србију и да се врате кући за стално.

Некшојевић, који је 46 година гастарбајер, сматра да би представници власти Србије могли више да помаже Србима у дијаспори, али и да чешће буду присутни, да организују трибине у иностранству и слично.

Не види, каже, могућност да неко из дијаспоре улаже у Србији.

Гојко Баралић из КУД-а Југос из Минхена незадовољан је одзив публике на смотри најбољих фолклораша дијаспоре, што, како каже, показује однос матице према дијаспори.

"Не знам ни како окупити у већем броју домаћу публику на овакву смотру, а ни како нам може помоћи матица да се некад вратимо овде, и да можда останемо, не знам шта би се могло урадити", каже Баралић који је и у руковству Савеза српских удружења Немачке.

Саша Божиновић, потпредседник СКЦ "Стеван Мокрањац" из Беча сматра да би требало променити слику о Србији да би људи из дијаспоре били мотивисани да се врате.

"Мислим да дијаспора има слабу подршку наше матичне државе ако поредимо са другим државама", каже он и додаје да Турска и муслиманске државе улажу огромна средства и да њихове дијаспоре у Бечу имају своје културне центра.

"Ми Срби смо највећа дијаспора у Бечу а немамо свој културни центар, ни своју зграду, ни своје просторије", истиче Божиновић и додаје да се ситуација у Србији ипак поправља јер се отварају путеви и фабрике.

Он каже да је Србија на добром путу да се поправи и да људи виде неку перспективу у својој држави, да би се вратили и овде улагали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи