Почасна титула Алексу Маческом

Почасни докторати на чувеној Православној богословској академији Свети Владимир у Њујорку уручени Патријарху Мор Игњатију Јефрему II и нашем земљаку Алексу Маческом.

На чувеној Православној богословској академији Светог Владимира, уручене су 22 дипломе о завршеним студијама и то 14 магистара богословије, 5 магистара теологије, 3 магистра уметности и два почасна доктората.

Почасни докторати додељени су Његовој Светости Патријарху Мор Игњатију Јефрему II и истакнутом представнику српског народа у Америци Алексу Маческом.

"Патријарх Мор Игњатије Јефрем II је као надбискуп Источне Америке био познат по свом раду са младима и дао је влики допринос у надледању и ширењу својих парохија. И сада као 123. патријарх Антиохије и Истока, Његова Светост вредно служи, не само као архопастор свога стада, већ и као ватрени заговорник заштите хришћана у Сирији и на Блиском истоку и широм света", рекао је том приликом Митрополит Тикон.

Такође, речи хвале упућене су и другом лауреату Алексу Маческом.

„Издавач, филантроп, покровитељ уметности и велики хуманитарац - Алекс Мачески, је успешан предводник многих акција које успешно водио и био пример другима. Ви сте пример посвећености, јасне визије и жртве љубави према ближњима", образложио је почасни докторат нашег земљака, секретар чувеног факултета, протојереј др Сергиус Халворсон.

Алекс Мачески је иначе један од најутицајнијих Срба у Америци. Био је дугогодишњи председник и главни и одговорни уредник The Plain Dealer-а, најтиражније дневне новине у држави Охају, чији гласови увек опредељују ко ће бити председник Америке. Носилац је високих америчких пизнања и државних и црквених одликовања Србије. Живи у Кливленду. Почасни је конзул Републике Србије у САД.

Православна богословска академија Светог Владимира је једна, а многи тврде најзначајнија, од три институције за стручно богословско образовање у Православној цркви у Америци. Налази се у Крествуду, Њујорк.

Упоредо негујући свештенички позив, Академија Светог Владимира такође обезбеђује образовање и за друге црквене позиције, као што су директори хорова и верски едукатори.

Упоредо са Master of Divinity program (M.Div.), Академија такође нуди и - Master of Arts in Theology (M.A.) и Master of Theology (M.Th.).

Академија Светог Владимира је првобитно основана 1938. године у Њујорку и названа је по Светом Владимиру, великом кнезу Кијевске Русије. Академији је био додељен привремени статус од стране Управног одбора Универзитета државе Њујорк 1948. године, да би 1953. добили потпуни статус. Академију светог Владимира су похађали уз многе епископе и свештенике из разних јурисдикција и професори са бројних факултета, универзитета и академија, и многи световни лидери православног света, па и више наших свештених лица.

Године 2006, академски Одбор повереника одлучио је да подели тада актуелне одговорности декана подједнако са осталим деканима, због одговорности црквених послова и вођства Академије на академском плану, те је из тог тог разлога основана нова позиција канцелара (првобитно назван проректор), са одговорношћу за финансијско и оперативно вођство Академије.

Библиотека Академије Светог Владимира је једно од највећих богатстава источног хришћанства у Северној Америци. Академија такође поседује и велику издавачку кућу SVS Press. Објављује часопис који излази тромесечно, Богословски тромесечник св. Владимира. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара