Књижевно дружење са Драганом Јаковљевићем у Цириху

У центру Цириха, у Градској кући (Volkhaus), 25. маја, у организацији Радио КРУГА, одржано је ауторско вече др Драгана Јаковљевића, књижевника, новинара и професора универзитета из Будимпеште. Гост је публици представио свој књижевни опус који чини десетак издања, различитог жанра.

Поздрављајући своје домаћине и публику, др Драган Јаковљевић је изразио задовољство због чињенице да су српски писци у дијаспори све тешње повезани и да је њихово учешће на заједничким манифестацијама све чешће, а такође и размене посета аутора, односно самосталне књижене вечери у срединама у којима живе и раде њихове колеге по перу.

Током ауторске вечери у Цириху, која се одвијала на српском, а делимично и на немачком и мађарском језику, др Драган Јаковљевић је представио четири своја новија издања: двојезичну збирку песама „Зрно лудости", роман „Џезвар", такође двојезичну књигу поетске прозе „Шапат времена" и књигу есеја „Мимикрија као судбина". Сваку од њих укратко је представио посетиоцима, а на молбу главног организатора и модератора Виолете Алексић, иначе уреднице Радио КРУГА, у више наврата је надахнуто казивао песме и поетске записе из својих дела.

У име Удружења српских писаца Швајцарске, госта и све присутне, поздравили су мр Живко Марковић, Снежана Петровић и Јелена Костић.

Мр Живко Марковић и др Драган Јаковљевић говорили су и о знаменитим Србима који су студирали у Швајцарској и Мађарској и указали на проблем непостојања тзв. културе сећања у српском народу. Изнели су и позитивне примере како се у Швајцарској и Мађарској чува сећање на значајне личности из света науке, националне културе и уметности, док у Србији, то нажалост, углавном није случај.

"Пракса необележавања објеката у којима су рођене или живеле наше знамените личности и њихово препуштање зубу времена, а потом и рушење, не иде у прилог напорима ентузијаста и појединих институција да се очува културни идентитет српског народа", рекао је др Драган Јаковљевић и изнео низ примера који говоре о нашој небризи на том плану. 

Осим свог стваралаштва, гост је представио и Српске недељне новине које уређује у Мађарској, као и Смер за српски језик и књижевност Универзитета ЕЛТЕ, на коме предаје историју српске књижевности и културе.

Поздрављајући писца из Будимпеште, песникиње Јелена Костић и Снежана Петровић, прочитале су неколико својих песама. Програм су својим пажљиво одабраним репертоаром обогатиле вокалне солисткиње Данијела Бјелица и Божица Боба Недељковић, уз музичку пратњу гитариста Селима Накија и Сандра Алексића.

Тања Радојевић и Виолета Алексић, захвалиле су се у име Радио КРУГА свима на подршци и обећале још много сличних дружења у будућности.

Др Драган Јаковљевић је, заједно са својим домаћинима, сутрадан посетио српску цркву у Цириху и присуствовао седници подружнице Српског културног друштва „Просвјета", која већ низ година делује на културном плану у овом граду. Приликом разговора госта и његових домаћина, констатовано је да постоје бројне могућности за проширење културне сарадње на релацији Цирих-Будимпешта и да их свакако треба искористити, у циљу очувања и снажења културног и националног идентитета Срба у тим земљама, као и презентовања уметничког стваралаштва наших даровитих сународника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво