Срби и Италијани заједно у хуманитарној акцији за КиМ

Крајем прошле године у Италији је почела четврта хуманитарна акција за помоћ Народним кухињама на Косову и Метохији. Донатори су новац уплаћивали на жиро рачун Савеза Срба у Италији и до почетка марта сакупљено је 3632,30 евра, који су потом пребачени на жиро рачун Епархије рашко-призренске. Половином марта, председник Савеза Душан Алексић и референт за хуманитарне акције и председник хуманитарне организације "Корени" Дејан Кусало, заједно са групом Италијана, обишли су Косово и Метохију.

Том приликом посетили су народне кухиње за које су, од донација из Италије, већ купљене велике количине хране.

"Поред тога што су Италијани били дирнути видевши како живи српски народ на Космету, обећали су низ конференција и промоција књига везаних за истину о Космету, али и директну помоћ породицама у виду пластеника. Они ће, у сарадњи са удружењем Цар Лазар из Прилужја и са народним кухињама Мајка девет Југовића, уплаћивати редовно средства која ће се користити како би пластеници били набављени. Договорено је да и даље учествујемо у раду и помоћи око народних кухиња, а постоји могућност да нам у томе помогне и Хришћанска заједница из Вероне. Током тих пар дана имали смо прилику да се сретнемо са обичним народом који живи на Космету, али и са представницима верских и институција културе, политике", каже Дејан Кусало за Програм за дијаспору РТС-а. 

Председница удружења Мајка девет Југовића, попадија Светлана Стевић, изразила је велику захвалност као и наду да народ на Космету неће бити заборављен од својих сународника у Италији.

Осим хране, уручено је и 40 пакета пелена за старе, немоћне људе. Посећена је и школа у Ораховцу где су деци уручене нове лопте и слаткиши.

Група Италијана, учесника акције, била је задивљена лепотом наших светиња на Косову и Метохији и није крила саосећање са Србима због начина њиховог живота у енклавама.

"Као представници Савеза Срба у Италији присуствовали смо конференцији одржаној у Београду, где смо имали прилику да кажемо коју реч о пројекту, да чујемо од парламентараца из Словеније да ће и они покренути причу у Парламенту о признању Космета угледавши се на нас, што су и урадили 20. марта. Упознали смо и парламентарце из Русије и Чешке који се такође истрајно боре за српско Косово и за Србију, а примили су нас високи представници Министарства спољних послова, Скупштине и Канцеларије за КиМ", каже Кусало.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво