Ниш као светионик дијаспоре

Последњих година град на Нишави неретко је стециште иновативних пројеката посвећених ојачавању веза са све бројнијим расејањем. Овом приликом указујемо на два.

Први је "Дигитализација културног наслеђа српске дијаспоре у САД", којим иницијатор Kултурни центар "Српски Вашингтон" жели да баштину америчких Срба приближи њиховим сународницима у матици и осталим заједницама широм света, али и да је сачува за будуће генерације.

У ту сврху су чланови "Српског Вашингтона" покренули веб-платформу vasington.org, на којој се сви заинтересовани могу укључити у пројекат и допринети његовој успешности текстовима, фото, аудио и видео снимцима и другим садржајима који сведоче о културно-уметничким активностима наших људи на тлу Америке.

Још једна иницијатива која завређује пажњу јесте пројекат "еДијаспора", настао партнерством Информационо-комуникационог центра "еДијаспора" и Епархије нишке Српске православне цркве.

Тако је рођен веб-сервис edijaspora.rs, путем којег са било које тачке на планети можете само једним кликом поручити и на кућну адресу за кратко време добити неки од извода из црквених матичних књига крштених и миропомазаних, венчаних или умрлих. Из "еДијаспоре" најављују и нове услуге, у складу са развојем електронске управе и у духу сарадње са емиграцијом коришћењем напредних технологија.

Реализацију оба пројекта помогла је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 26. мар 2019, 10:20) - Ilija Š [нерегистровани]

DiM

Dijaspora i Matica treba da su uvek prepoznatljive jedna drugoj, ne sme da bude ni jedan razlog koji bi ih razdvajao u pogledu kulturnog nasleđa. Dijsapora treba da što više investira u projekte u matici, a država bi bila dužna da ima razumevanja za takve investicije i pokaže dobru volju u subvenisanju istih. Verujem da je u interesu svakom građaninu Srbije koji je otišao da živi i radi u neku drugu zemlju da donese i doprinese, pogotovo ono dobro sa kojim se susreo a nema ga u Srbiji. Zahvaljujući tehnološkom razvuju, posebno informatičkom sistemu, danas smo u prilici da matica i dijaspora budu blizu kao nikad do sada, a još da se pokaže i politička volja za tu suradnju mislim da bi se postigli neverovatni rezultati i na ekonomskom planu.