Представа "Милева Марић Ајнштајн" пред финском публиком

Од 2. до 9. фебруара у Јакобстаду у Финској, родном месту Јохана Рунеберга, одржава се недеља посвећена овом великом песнику. Позоришна проукција "Јустин позоришна продукција" из Стокхолма коју води наша глумица у Шведској Јелена Мила, већ две године прави програм за овај значајни догађај.

Прошле године су се по први пут чуле наше епске песме у Рунеберговом преводу на овим свечаностима. Никоме није било јасно зашто је Рунеберг одабарао да преводи баш српску поезију када знају да није живео тамо, није знао српски језик, није имао пријатеље Србе.

"Наш мали сценски приказ српске епске и лирске поезије коју је Рунеберг превео 1839. на шведски језик, управо је објаснио значај, снагу и величину српске поезије која је очувала унутрашње биће идентитета једног народа. Када је то Вук изнео на светлост дана, остатак Европе је био више него одушевљен, а песници су се трудили да превођењем продру у саму душу тих стихова, јер су и они касније користили исту метрику и песнички набој за своје стваралаштво, као и Гете и Рунеберг и многи који су дошли у котакт с нашом народном поезијом. И ми ево већ другу годину учествујемо у овом програму", каже Јелена Мила.

Ове године приказаће комад Милева Марић Ајнштајн на шведском 2. фебруара, а дан после, први пут ће се у Финској, публици предстваити наше народне песме певањем - кроз мали концерт.

Музички дуо Љевишка који чине Снежана Јандрлић и Јелена Мила, извешће спелт песама с Косова и Метохије.

"Желимо да и на тај начин прикажемо да је борба малих народа за сопствени идентитет стални процес", истиче за РТС Јелена Мила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи