Стогодишњица конзулата Србије у Монтреалу

У Монтреалу је обележена стогодишњица отварања почасног конзулата Србије откривањем спомен- плоче у центру Монтреала.

На иницијативу Амбасаде Србије у Канади у Монтреалу је свечано откривена спомен- плоча која подсећа да је Краљевина Србија, 1918. године, још у ратним условима, у провинцији Квебек отворила почасни конзулат и Анту В. Сеферовића поставила за првог конзула.

Градоначелница Монтреала Валери Плант поздравила је амбасадоре Србије Михаила Папазоглуа и БИХ Срђана Лалића, представнике дипломатског кора и српске заједнице окупљене на свечаности.

Михаило Папазоглу, Амбасадор Србије, у свом говору је подсетио да су Србија и Канада биле земље савезници у оба светска рата и да су недавно обележиле 75. година од успостављања дипломатских односа. Говорио је и о значајној културној и академској размени и великом доприносу српског исељеништва у Канади. По проценама у Онтарију живи око 150 хиљада људи нашег порекла а у Монтреалу око пет хиљада.

Актуелни почасни конзул Србије у Монтреалу Марина Гавански Зисис, београдски студент и сликарка, приредила је, поводом откривања спомен- плоче, изложбу под насловом „Златни Срби" са портретима песника, сликара, Тесле, Пупина, кнегиње Милице и Новака Ђоковића.

Марина Гавански Зисис насликала је и портрет градоначелнице Валери Плант и уручила јој поклон током свечаности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво