Крајишки ликовни салон

Завичајни клуб „Книнска крајина“ заједно са Удружењем Срба из Хрватске и Српским културним друштвом „Зора“ Книн-Београд, и ове године организују већ традиционалну манифестацију Крајишки ликовни салон. Ово је деветнаести ликовни салон који се организује у избеглиштву. Изложба ће бити отворена у суботу, 13. октобра 2018. године у 19 часова у Галерији Музеја железница Србије, а поводом Крсне славе града Книна – Покрова Пресвете Богородице.

Сваке године овај салон посвећен је некој значајној годишњици, а ове године обележава сњ 100 година од настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и 25-годицњицу од почетка деловања ликовне колоније Уметничког братства манастира Крка.

Салон је, први пут почетком 80-их година прошлог вијека, организован у Книну, да би континуитет ове изложбе на кратко био прекинут 1995. године због прогона, али је она наставила своје трајање и на простору Републике Србије где је избегао највећи део Срба из Крајине.

Упркос трагичној судбини српског народа, људи окупљени око „Крајишког ликовног салона", одлучили су да се представе јавности у Србији, али гледајући на то као на један од начина да свој завичај отргну од заборава, било да је реч о црквама и манастирима, градовима, селима, пејзажима, лицима, успоменама на детињство...

Убрзо су им се придружили и уметници пореклом са простора Крајине, а потом и ликовни ствараоци из Републике Српске, Србије...

Крајишки ликовни салон" данас чини велики број радова, широк спектар тема и ликовних приступа.  ПубликА ће ову изложбу  за ову изложбу, осим у Београду, моћи да види у више градова у Србији и Републици Српској. Више од 130 аутора своје идеје и ставове исказали су у најразноврснијим материјалима и техникама, од оних класичних попут мермера, мозаика или уља, графике, све до дигиталне фотографије.

И ове године, на изложби заједно излажу како афирмисани уметници, нека од најпознатијих имена српске ликовне сцене, тако и млади аутори који су рођени знатно после оснивања Салона.

Награда „Борис Маркош Минго" за ликовно стваралаштво младих, ове године је додељена Мињи Чворић за рад „Манастир Крка", док је „ Плакета Умјетничког братства манастира Крка" припала Комесаријату за избјеглице и миграције Владе Републике Србије и сликару Ненаду Војичићу.

Овај ликовни салон има велики значај за Крајишнике, њихову културу и историју који ведочи не само о њиховом постојању и коренима, већ и о духовним и стваралачким вредностима људи са тих простора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво