"Хатишериф књаза Милоша Обреновића" Ранку Радовићу из Канаде

Oвогодишњи лауреат и носилац „Хатишерифа књаза Милоша Обреновића" на књижевном конкурсу "Дани Милоша Обреновића" у Горњој Добрињи је српски књижевник, песник и посленик културе из Канаде Ранко Радовић.

На традиционални књижевни конкурс Дани Милоша Обреновића, објављеног за 2018. годину, приспело је преко 40 библиографских јединица које су одговарале сврси и намери установљених задатака конкурса да издвоји и награди најбоље књижевне радове чија тематика, садржина и поруке, првенствено садрже родољубље, националну посвећеност, оданост и поштовање српског националног бића, његове историје, корена, моралних начела, традиције, посебности, значајних догађаја и ликова, сазнајемо од жирија за доделу награда.

Жири је једногласно одлучио да овогодишњи лауреат и носилац Хатишерифа књаза Милоша Обреновића буде гласовити српски књижевник, песник и посленик културе Ранко Радовић из Канаде, аутор преко 40 издања књига поезије. Овај песник је заступљен у четрдесетак антологија и избора поезије у земљи и иностранству. Поред преведених књига, песме су му превођене на многе светске језике. Ранко Радовић је добитник више повеља, признања и награда у земљи и иностранству.

Перо књаза Милоша Обреновића једногласно је додељено младом песнику Милошу Бркићу из Пожеге за укупно књижевно стваралаштво, а Свитак књаза Милоша Обреновића се ове године додељује писцу, историчару, публицисти и хроничару Милошу Јефтићу из Пећи, за укупан допринос књижевно-информативној истини о збивањима на Косову и Метохији.

Свечаност доделе је 16. септембра 2018. године, у порти цркве и родном месту књаза Милоша Обреновића, у Горњој Добрињи.

број коментара 0 Пошаљи коментар