Електронска регистрација у два корака

Сви будући предузетници могу да региструју своју делатност у Агенцији за привредне регистре (АПР) електронским путем, јер је то најбржа и најјефтинија процедура оснивања привредних субјеката.

Како се наводи у саопштењу Владе, од почетка ове године, предузетници могу да се региструју у АПР без доласка на шалтер, путем интернета. Електронска регистрација предузетника јефтинија је (износи 1.000 динара) од оне у папирном облику (1.500 динара) и обухвата два корака: електронску пријаву и електронско решење о регистрацији, пренео је Танјуг.

На сајту АПР, објашњавају, постоји посебан одељак "еРегистрација оснивање предузетника" (у одељку Предузетник и одељку еУслуге) где су постављена сва неопходна објашњења, корисничка и видео упутства. Електронска пријава се попуњава у апликацији преко портала АПР-а и потписује се квалификованим електронским сертификатом предузетника или овлашћеног подносиоца пријаве.

Такође, додају, омогућено је електронско плаћање комерцијалним платним картицама. Затим, наводи се у саопштењу, електронско решење о регистрацији новог предузетника АПР доставља на имејл регистрованог предузетника или овлашћеног подносиоца е-пријаве.

Влада Србије подсећа да је електронски сертификат, који је потребан ради подношења е-регистрационе пријаве оснивања, неопходан и за даљи рад предузетника, попут подношења пореске пријаве, које се по закону обавља искључиво електронским путем преко портала Пореске управе.

"Истичемо и да привредни субјекти приликом отварања рачуна нису дужни да банкама достављају решења о регистрацији у папирној форми, оверено печатом регистратора, јер постојећи прописи омогућавају да се потребна документација доставља у електронској форми, а и банка може непосредно да оствари увид у Регистар привредних субјеката које води АПР на својој интернет страници", каже се у саопштењу.

број коментара 0 Пошаљи коментар