У јавној управи Црне Горе запослено свега седам одсто Срба

У јавној управи Црне Горе запослено је око седам одсто припадника српске нације, која чини трећину тамошњег становништва, наводи "Политика".

Према званичним информацијама, у црногорским јавним службама ради 82,11 одсто Црногораца, преостала места су преузели Бошњаци - близу шест одсто - а остало су поделили муслимани, Албанци и Хрвати.

Око седам одсто Срба запослено је у јавној управи Црне Горе, а према последњим подацима са пописа, они чине око 30 одсто становништва, наводи дописник београдског листа из Подгорице.

Председник Политичког савета парламентарне странке Нове српске демократије (НСД), посланик у парламенту Будимир Алексић поручује да се српске странке морају заложити за "правно признање Срба у Црној Гори и њихова конститутивна права".

"Срби у Уставу Црне Горе нити су мањина, нити конститутивни народ. Српски језик није службени и поред чињенице што њиме говори и пише највећи број грађана", каже Алексић.

Он додаје да је реализован и "прогон српских писаца из наставног програма" те да се за књижевна и научна дела настала на српском језику из државног буџета не издваја ниједан цент.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи