„Шапат времена“ Драгана Јаковљевића представљен у Будимпешти

Промоција књиге поетске прозе „Шапат времена“ Драгана Јаковљевића, одржана је у свечаној сали палате Текелијанум у Будимпешти, у организацији Културног и документационог центра Срба у Мађарској и Универзитета „ЕЛТЕ“.

Књига „Шапат времена" објављена је крајем прошле године, на српском и енглеском језику, у издању Српских недељних новина, а уз финансијску помоћ Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе са верским заједницама АП Војводине.

Штампање су, такође, помогле и српске самоуправе Батање, Ловре, Сегедина, Печуја, Тукуље, Српског Ковина и 13. кварта Будимпеште.

После уводног представљања од стране медијатора књижевне вечери, професора Драгане Меселџије, промоцију је отворио сам аутор, прочитавши своје записe „Истина" и Илузија".

Професор књижености у Српској гимназији „Никола Тесла" Славица Зељковић, акценат је, током свог излагања, ставила на перцепцију савременог света и човека, као и на одговорност сензибилног интелектуалца у таквом свету. Истакла је да су у књизи „Шапат времена" кратки записи модерног интелектуалца, брижљивог посматрача који дубоко понире у природу, друштво, али и у себе самог. Он даје слику савременог, подељеног и унутар себе сукобљеног човека и света, уз то, преобилно насељеног страхом, и сугерише улогу одговорног интелектуалца у њему.

Човек је заборавио да на хармонији и равнотежи лежи свет. A ње нема без љубави кojoj не дозвољава да га прожме. Одговорни интелектуалац, у какве спада Драган Јаковљевић, не мири са се таквим светом. Да би га мењао, неопходно је савременог човека довести до свести да прво треба да мења себе" истакла је Зељковић.

Шеф катедре за српску књижевност Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, проф. др Часлав Николић, рекао је да је песничка књига Драгана Јаковљевића „Шапат времена" једна од ретких у којој нас забљесне биће српског песништва, до ког долазимо дубоким урањањем у историју српске књижевности.

"Књига говори и о нади, а Драган Јаковљевић се својим делом потврђује као модерниста, јер пре свега има снажно осећање поверења у човека. Реч је о дубоко хуманистичкој књизи, која из позиције вечности говори о људском времену, о историјском човековом искуству и антропоцентрички је конципирана" рекао је професор Николић.

За његовог колегу, професора и продекана крагујевачког Филолошко-уметничког факултета, др Николу Бубању, било је важно да истакне њену језичку двојност. Српски текст је преведен на енглески као одраз у огледалу и намењен је и онима који ће читати у оба језика.

Сам аутор је инспиративно говорио о феномену времена чије вредности често нисмо довољно свесни:

"Време је једини феномен који не можемо да контролишемо, не можемо да га зауставимо нити променимо. Пишући ову књигу, имао сам све време свест о томе да садашњости готово и нема, да је она заправо једна тачка, која је управо прошла. Садашњост је само трен, иза које је прошлост, а испред ње је будућност", рекао је Драган Јаковљевић и подсетио да је време наш највреднији ресурс, "који од нас очекује да га ослушкујемо, јер нам се непрекидно обраћа и шаље поруке".

Међу посетиоцима промоције били су амбасадор Републике Србије у Мађарској Раде Дробац, представник Срба у мађарском Парламенту Љубомир Алексов, председница Самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић Сутор, протојереј Лазар Пајтић, архијерејски намесник мохачки, протонамесник Зоран Остојић, архијерејски намесник будимски и парох будимпештански и директор Културног центра Милан Ђурић, који је у име организатора поздравио учеснике и посетиоце књижевне вечери. Били су, такође, присутни и представници Универзитета „ЕЛТЕ" и Универзитета у Крагујевцу, Српске школе у мађарској престоници, Мађарске телевизије и других установа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво