Легати Данојлића и Марка С. Марковића у "Адлигату"

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ у оквиру ког су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања свечано је отворио легате књижевника и академика Милована Данојлића и једног од најзначајнијих писаца и мислилаца српске емиграције Марка С. Марковића, пријатеља владике Николаја и војника Драже Михаиловића.

Легат Милована Данојлића чини више хиљада књига пренетих из Ивановаца и из Поатјеа, део песникове личне архиве као и нешто уметничких слика везаних за рад овог угледног песника и других предмета. Књижевник Милован Данојлић је оснивач и члан управног одбора Удружења „Адлигат".

У сталној поставци изложбе која прати легат посебно су изложена прва издања „Лирике" Јована Дучића (Питсбург, 1943) и „Ламента над Београдом" Милоша Црњанског (Јоханесбург, 1962). Ове две књиге спадају у култне књиге српске књижевности које су због малог тиража такође међу најређим важним књигама српске књижевности ХХ века.

Своју „Лирику" Дучић је штампао у егзилу „да му се рукопис не би изгубио у току рата". Из штампе је изашла на дан песникове смрти, па је са једним примерком на грудима славни песник и сахрањен. Прво издање „Ламента" штампано је у свега 75 примерака, од чега првих 25 на посебној хартији. Поклоњени примерак носи нумерацију 21.

У легату Марка С. Марковића, чији је деда био лични лекар породице Обреновић, могу се видети оригинални менији са двора, документи из дворске канцеларије Милоша Обреновића, изванредно ретка архивска грађа из Првог и Другог светског рата. Ћерка Марка С. Марковића Светлана Кирилов овим поводом је дошла у Београд, а отварању легата присуствовало је тридесетак угледника српске културе.

Председник Адлигата, књижевник и адвокат Виктор Лазић, изјавио је:

„Данојлић је наш писац и херој из детињства. Марко С. Марковић је заборављени јунак славне породице, потомак војводе Јанка Катића. Адлигат је основао посебну Библиотеку дијаспоре, са циљем да сакупимо што више расутог и да постанемо мали центар за истраживање српске дијаспоре. Ова два легата ће сигурно бити значајни за српску културу. Поносни смо на ретке књиге и вредне архиве које су нам дароване, али и на изузетне људе који су се окупили око Адлигата."

број коментара 0 Пошаљи коментар