"Челичне ратнице" причају патриотске приче

Премијера филма "Челичне ратнице" ауторке Јелена Миле, доживела је и своју шведску премијеру 20. априла у биоскопу ЗИТА.

Филм се још увек приказује у биоскопима и настваиће дистрибуцију и у градовима Гетеброг, Малме, Норсепинг и Вестерос.

Од 27. априла креће приказивање и у Ослу и Бергену у Норвешкој.

На стокхолмској премијери, поред ауторке и филмске екипе, специјални гост је била и једина жива ратница приказана у филму из последњег конфлика 90-тих на Балкану, анестезиолог из Осла, Зорица Митић.

„Наша истроија је непознаница за просечног Швеђанина, нарочито ако говоримо о Првом светском рату. Њихово знање сеже до приче о настанку Југославије, односно Другог светског рата. Али ако поменемо Гаврила Принципа и његов пуцањ, као окидач Првог светског рата, онда је тешко говорити о светкој историји и Првом светском рату без перспективе Балкана, односно Србије.

А ко би се овом темом на филму могао бавити у Шведској без једине аутентичне филмске ауторке с Балкана. И док нас једни медији називају "српска ратна пропаганда", други значајни филмски критичари нас подржавају јер "уздижемо хероине рата".

На све критике остајем мирна - јер сам свесна да Швеђани историју Балкана, нажалост, провлаче само кроз призму последњег сукоба у Босни и Херцеговини и истим аршином деле и жртве и агресоре.

Ту нико други, до ми сами, нема обавезу да укаже да историја ничија, па ни наша, није почела пре 20 година, већ да је мало дужа и као таква занимљива да се чује - да би и суд о страдању био тачнији. Циљ ми је да популарни "тероризам" и све више присутни "национализам" у Европи подсетим на реч патриотизам - једном здравом односу према својој земљи, ма која она била.

Постоје земље и народи који су само бранили своје из љубави према својој земљи, сопственом дому и у томе добили подршку света. Који никада нису нападали - што су наравно и моје "хероине борбе" само потврдиле борећи се за право на слободу и истину. То није ни тероризам ни национализам, већ чисти патротизам - који је заборављан на штету свих нас "Европљана"", рекла је за Програм за дијаспору РТС-а аутор филма Јелена Мила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво