За већу посвећеност српским студентима из региона

Србија и њене институције су дужни да се још више посвете потребама и бољем положају српских студената из региона на универзитетима у Србији, јединствен је став учесника Десете седнице Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Републике Србије.

Према речима председника Скупштинског Одбора за дијаспору и Србе из региона Ивана Костића Србија и све њене институције су дужне да се још више посвете положају наших сународника из региона који студирају у нашој земљи.

„Ти млади људи који данас студирају у Србији могу у будућности да буду амбасадори наше земље и да на најбољи могући начин представљају наше културно-историјске и традиционалне вредности", рекао је Костић.

У разговору за Програм за дијаспору РТС-а Костић је изразио наду да ће ова седница да буде иницијална каписла за сва министарства која су надлежна за положај студената, и да ћемо заједно са деканима свих факултета у Београду инсистирати на чешћим сусретима како бисмо решавали конкретне проблеме када су у питању студенти из региона.

Председник Студентског клуба Правног факултета Универзитета у Београду Немања Вучковић је, уз напомену да је ова организација и инцијатор седнице, нагласио два основна мотива за разматрање положаја студената српског порекла из региона. Први је у побољшању самог положаја тих студената, практично њихово изједначавање са положајем домаћих студената и, други мотив, јесте осећај националног поноса за бригу о студентима нашим сународницима из региона.

Изражавајући захвалност држави Србији што је пружила могућности да млади људи српског порекла могу да под повољним условима студирају у матици и упознају се са њом, Мирјана Нешковић из Македоније је поручила да ће свако од њих, након студија, по повратку у своје средине наставити да промовишу српску културу и традицију о којој су научили боравећи овде у Србији.

„Ова седница је свакако и прилика да се, не само изнесу различити предлози и сугестије од нас студената из региона за побољшањем нашег положаја, већ и да се ми сами међусобно боље упознамо и сарађујемо", закључио је студент права Драшко Савић из Требиња, из Републике Српске.

број коментара 0 Пошаљи коментар