Борба за сваку нову реч тешка и лепа

Низом занимљивих активности, ученици Допунске школе на српском језику у Берлину су са својим професоркама, Мирјаном Стефановић и Миланом Ракић, обележили 21. фебруар, Међународни дан матерњег језика.

Професорке су најпре на часовима разговарале са ученицима о значају учења и очувања српског језика, а затим су се на овај дан сви заједно подсетили важних личности, које су у српској прошлости дале велики допринос развоју српског језика и књижевности.

Професорка Милана Ракић је са својим ученицима за ову прилику снимила филм у коме се, осим представљања школе, приказује рад на очувању српског језика кроз наставне и ваннаставне активности.

Било је речи и о Доситеју Обрадовићу, једном од највећих српских просветитеља. Овај филм у једном сегменту указује и на чињеницу да велики број деце српског порекла одраста у иностранству са минималним знањем матерњег језика и да се са њима почиње од учења најосновнијих појмова.

"Зато је важно да везу са Србијом чувају и кроз похађање наставе у допунским школама, које раде под окриљем Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Док не сретнете децу српског порекла, која тек понеку српску реч проговорити знају, ни ви сами не можете знати колико је посао професора, учитеља у иностранству, важан и племенит, колико је борба за сваку нову реч матерњег језика јака и тешка, али лепа", казала је Милана Ракић.

Филм ученика Допунске школе на српском језику из Берлина приказан је и на скупу Српски језик данас, који је у Београду, поводом Међународног дана матерњег језика, организовала Задужбина Доситеј Обрадовић.

Овом догађају су присуствовали министар културе и информисања Владан Вукосављевић, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, професори Филолошког факултета Универзитета у Београду, као и најпризнатији лингвисти и познаваоци српског језика данас.

број коментара 0 Пошаљи коментар