Месец српске уметности у Абу Дабију

"Арт Хуб", центар уметности и културе у Абу Дабију, угостиће четири уметнице из Србије. Ивана Живић, Леила Енетах Вујовић, Ана Головић и Милица Бабовић представиће културу и уметност своје земље од 14. фебруара до 1. марта, саопштили су организатори.

Ово је први пут да ће Србија имати своје уметничке представнике у овом граду захваљујући пројекту који је подржан од стране Министарства културе и информисања и Амбасаде Републике Србије у Уједињеним Арапским Емиратима.

Ивана Живић, Леила Енетах Вујовић, Ана Головић и Милица Бабовић ће боравити и сликати у Абу Дабију уз размену искуства са локалним уметницима, а радови настали у обе средине биће изложени од 27. фебруара у истом граду.

"За разлику од изложби, фестивала и осталих презентацијских облика уметности, резиденцијални програми се фокусирају на сам процес стварања и важан су извор инспирације и подстрек за нова истраживања уметника" наводи Ивана Живић, једна од уметница које ће представљати Србију у Абу Дабију.

Она додаје да измештање и мобилност имају за циљ да отворе нове канале за размену информација и мишљења, али и да пруже платформу за изградњу дугорочних веза и партнерстава што их чини важним за унапређење стваралаштва и гостујућих и локалних уметника.

Значај присуства представника српске уметности и културе у Абу Дабију огледа се и у томе што је овај град изградњом Лувра и Гугенхајма, али и позивањем најбољих стваралаца из целог света постао значајан уметниццки центар данассњице.

"Полазећи од идеје културне размене, желеле смо да прикажемо преплитање различитих култура и у нашем групном портрету" истиче Леила Енетах Вујовић и додаје да су уметнице ручно осликале позадину преузимајући мотив са византијских мозаика, постављајући испод себе пиротске цхилиме, али и детаље истока.

Арт Хуб Абу Даби основан је 2012. године, када је власник и оснивацц Ахмед Ал Јафеи, инжењер нафтне и плинске технологије, претворио стару индустријску зграду у удобан радни простор. Од тада постаје међународно уметничко средиште које посећују реномирани светски уметници.

број коментара 0 Пошаљи коментар