Занимљиви буквар за децу у расејању

"Занимљиви буквар са историјском читанком за децу у расејању", који су осмислили и приредили Бојан Љубеновић и Александар Чотрић, ново је издање Европског покрета пријатељства.

Књига се састоји из два дела - буквара који ће малишанима на једноставан и занимљив начин помоћи да науче штампана и писана слова ћирилице, и јединствене историјске читанке из које ће ђаци научити основне појмове о Србији и њеним великим и значајним људима.

"Потрудили смо се духовитим песмама и афоризмима учење азбуке учинимо занимљивим и лаким. Ја сам написао тридесет песмица, за свако слово по једну, док је колега Чотрић издвојио исто толико својих афоризама.  Буквар отварамо песмом „Домовина се брани лепотом" Љубивоја Ршумовића који је био љубазан да нам уступи своје две песме", каже Бојан Љубеновић, један од аутора књиге.

Други део књиге, тачније историјска читанка, почиње текстом химне Србије, мапом Србије, родословом Немањића, Обреновића и Карађорђевића, да би потом за свако слово нашли одговарајуће историјске личности и географске појмове и приближили их деци. Занимљиво је што међу српским великанима нису само они из прошлости, већ су ту и Новак Ђоковић, Никола Јокић, браћа Владимир и Никола Грбић и многи други спортисти, освајачи медаља са Олимпијада и светских и европских првенства, глумци, научници, писци за децу...

Занимљиви буквар намењен је превасходно малишанима у иностранству који желе да науче језик својих предака и сазнају нешто о историји земље из које потичу, али га могу користити и деца која живе у Србији.

Књига је интерактивна, па ће деца у њој моћи да вежбају писање штампаних и писаних слова, решавају укрштенице и занимљиви квиз, као и да напишу састав на тему „Зашто волим Србију" и  пошаљу разгледницу онима које воле.

"Мислим да је ово једна од оних књига коју ће породице чувати и након што им деца науче да читају и пишу, јер се на једном месту налази заиста обиље података о Србији, њеној далекој, али и савременој историји. Верујемо да ће књига бити корисна школама српског језика у дијаспори, како учитељима тако и ђацима", каже Љубеновић.

Књигу је илустровао наш чувени карикатуриста Тошо Борковић, а пројекат је помогла Управа за дијаспору Министарства спољних послова Републике Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи