Изненађење у Фиренци

У Фиренци је у току реализација интеркултуралног пројекта "Ho in Serbo una sorpresa per te" - игра речи: "Имам изненађење за тебе".

То је пројекат удружења Start_art projects у сарадњи са српским Удружењем "Сингидунум" из Фиренце, а уз подршку Амбасаде РС из Рима и Конзулата Републике Србије из Фиренце, града у којем живи око 800 Срба, не рачунајући оне који имају италијанско држављанство.

У градској библиотеци "Облате" 13. јануара одржан је трећи сусрет у оквиру овог пројекта, Присуствовали су организатори Тијана Станковић i Спела Зидар из Start_art projects-а, председник удружења "Сингидунум", Срђан Радивојевић, почасни конзули Републике Србије Леандро Кјарели и Лорета Бађо, први саветник амбасаде у Риму Дејана Перуничић, председник Савеза Срба у Италији Душан Алексић, секретар Јелена Глишић, референт за школу Владимир Игњатовић, а у школској радионици је учествовало и четворо ђака српске школе "Свети Сава" из Вићенце.

У Фиренци је организована српска школица за децу од 5 до 10 година и мултикултуралне креативне радионице "Verso diverso - У сусрет различитом", у којој деца из мешовитих бракова имају прилике да упознају карактеристике свог, али и других националних идентитета кроз музику, јела, костиме, националну заставу, а све кроз игру.

У школици, наравно, уче ћирилицу, историју и географију Србије, као и да говоре српски. У оквиру овог пројекта организована је и размена књига на матерњем језику између библиотека из Фиренце и Ниша - Вавилонски мост.

Народна библиотека "Стеван Сремац" и Универзитетска библиотека "Никола Тесла", заједно са Народном библиотеком Србије, Нишким културним центром и грађанима Ниша, скупиле су више од 400 књига на српском језику, а у Фиренци се скупљају књиге на италијанском језику, за библиотеке у Нишу. Тематске лабораторије су отворене за све заинтересоване, за децу разних националности.

Овај пројекат у Фиренци, заједно са пројектима у другим градовима Италије, на најлепши начин представљају нашу земљу и наш народ у Италији.

број коментара 0 Пошаљи коментар