Мртви не знају да су живи

"Смрт не постоји, а самим тим сазнањем, нестаје и страх од исте. И запамтите: ни један човек који је постојао није умро. Претворили су се у светлост и као такви постоје и даље. Тајна је у томе да се те светлосне честице врате у првобитно стање. Враћање у неку од претходних енергија. Христ и још неки знали су ту тајну. Ја сам трагао за тиме како да се очува људска енергија. Она је један од видова светлости. У Души понекад равна врхунском небеском светлу. Нисам трагао за тим ради себе, већ ради добра свих. Верујем да ће моје откриће учинити људима живот лакшим и сношљивијим и усмерити их на духовност и моралност..", говорио је Никола Тесла.

У књизи Посвећеник, роману тока свести, њен аутор Жељо Сарић описује како је Тесла доживео губитак брата Дане.

„У детињству сам био родитељима утеха због несреће која је задесила нашу породицу. И сада ми на сећање на тај догађај није избледео, после толико година, а то је био мој први сусрет са смрћу. Имали смо лепог коња арапске расе, племенитог и паметног, љубимца породице којег смо добили на поклон од пријатеља. Једне хладне зимске ноћи мог оца су позвали на дужност. Јашући по снегу преко брда пуних вукова, коњ се преплашио и избацио оца из седла. Дојурио је кући сав ознојен, крвав и запенушан, и док су се мештани спремали да траже оца, он се у галопу вратио нашавши га на месту где га је спасио, јер уколико би преживео од вукова, сигурно би промрзао и нашао се у загрљају беле смрти. Од тада смо коња још више волели и сматрали га чланом породице, деца су се играла с њим, миловала га и мазила, а највише брат Дане. Као игра судбине, као захуктала пролећна река личких брегова која руши све пред собом, десило се то што је у мени оставило неизбрисив траг, сусрет са смрћу, збуњеност пред тим чином детета које не зна шта је то чему је било очевидац, и што и данас боли истим болом и јачином као и пре толико година, нешто што се урезало у срце и душу детета, као сечиво, ладног и оштрог метала и што ме и сада, остарелог, збуњује. И десило се да је преплашени коњ ударио копитима мога брата, наневши му смртне повреде, а ова прерана смрт првог мушког детета у породици уцвелила је родитеље и цео даљи живот био им је прекривен тужном сенком успомене на изгубљеног сина. Та тужна сенка падала и на мене, и ма шта ја добро урадило то би их још више ражалостило због непреболне ране и не прежаљеног губитка.

После овог догађаја остала је нека празнина у нашој породици, у дечијим срцима и у срцима мојих родитеља. Тај осећај смрти целог живота ме је прогањао и ја сам јој постао заклети противник па је и прави смисао мојих проналазака био борба против смрти".

Овај мини серијал о Тесли започели смо 12. октобра, на дан када је пре 130 година, Никола Тесла је јавности обелоданио, односно патентирао два своја проналаска у Америчком заводу за патенте, асинхрони мотор и пренос електричне енергије помоћу ове врсте мотора.

Наставиће се...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво