"Крешендо" - скулптура Љиљане Лили Оташевић на тргу у Берлингтону

Љиљана Лили Оташевић, академски сликар из Београда, већ двадесетак година живи у Торонту и већ неколико пута је побеђивала на канадским конкурсима за уређење јавних простора. Последњи њен успех, четири метра висока скулптура од специјалног челика, под називом "Крешендо" или "Надолазећи талас" откривена је овог викенда у Берлингтону, граду 60 километара удаљеном од Торонта на обали Онтаријског језера.

Пут од слања идејног решења и макете на национални конкурс до отварања скулптуре трајао је скоро две године, а задовољство уметнице било је подједнако поносу градских челника Берлингртона (а на отварање су дошли сви, од људи задужених за културу и урбанизам до градоначелника) што Крешендо не само да краси простор, већ и успешно спаја традицију и трендове 21. века, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Бранка Дикановић Трбојевић.

Скулптура висока и дуга по четири метра израђена је од специјалног челика који се користи за медицинске уређаје и производњу јахти.

„Ангажовала сам компанију из Берија која већ 15 година ради скулптуре еминентног канадског вајара, Рок Берда. Сада су и мени урадили једну чини ми се и на велико задовољство људи који су желели да оплемене простор у Берлингтону. Врпца је пресечена и сада ова скулптура живи свој живот у простору", каже Љиљана Оташевић.

Лили Оташевић је већ пролазила трновит пут конкурса и њена скулптура Мобиус (петља), праћена металним клупама и фотељама краси простор између улица Јанг и Еглингтон у средишњем Торонту, док су заталасане клупе у четири боје (победа на конкурсу овдашњег Музеја за дизајн) трајно изложене на Унион станици.

„Узбуђена сам због Крешенда, али још више због предстојећег пута у Кину. Изабрана сам да, са још четири канадска уметника, будем део кинеско-канадске културне размене. У граду крај Шангаја наше скулптуре ће од 8. децембра до 8. јануара бити изложене у Музеју Женгијагонга а потом ће бити инсталиране на разним локацијама тог кинеског града као део њихове трајне поставке" каже Љиљана Лили Оташевић.

Љиљана Оташевић је одрасла у Обреновцу а,иако је дипломирала сликарство на Ликовној академији у Београду, њен главни уметнички израз су монументалне инсталације и скулптуре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво