Нова биста у Башти Србије у Кливленду

Захваљујући почасном конзулу наше земље у Охају Алексу Маческом, те Вукману Кривокући из Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону МСП, Српска културна башта у Рокфелеровом парку у Кливленду ће од 20. августа бити богатија за још једну скулптуру, осму по реду.

Како за РТС сазнаје Иван Калаузовић Иванус, након Николе Тесле, Петра I Карађорђевића, Стевана Мокрањца, Петра II Петровића Његоша, Михајла Пупина, Вука Стефановића Караџића и Милеве Марић (Ајнштајн), хлад под крошњама буковог и храстовог дрвећа, на плацу број 32 уздуж Булевара Мартина Лутера Кинга у граду на ушћу Кајахоге у Ири, од недеље 20. августа наћи ће и научник Милутин Миланковић, математичар, астроном, климатолог, геофизичар и грађевински инжењер светског ранга.

Српска културна башта, део Кливлендских културних башти, постоји од 2008. године. Током протеклих девет лета, у њој су се нашле скулптуре седам значајних личности из наше историје, културе, науке и уметности. Прошле године им се придружила физичарка и математичарка Милева Марић, прва жена у Башти, а ове ће први српски доктор техничких наука.

Једним од најзаслужнијих људи за оживљавање Баште Србије у Кливленду сматра се Алекс Мачески, некадашњи председник и издавач водећег дневника "Плејн дилер", а данашњи почасни конзул Републике Србије у Охају. Мачески је нарочит допринос бујању оазе српске баштине у америчкој држави Охајо пружио у сарадњи са Вукманом Кривокућом из Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Њих двојица су заједничким залагањем; Мачески обезбеђивањем средстава, а Кривокућа комплетном логистиком у вези са ливењем бисти и слањем за Сједињене Америчке Државе; до сада у Башти подигли четири од укупно седам скулптура. Пета ће бити биста Милутина Миланковића.

Подсетимо и да је великом научнику ове године на Врачару подигнут споменик, да на Новом Београду постоји Булевар Милутина Миланковића, као и друга спомен-обележја, улице и школе у Србији. Породична кућа Миланковића у Даљу је 2007. године реновирана удруженим средствима Републике Србије и Републике Хрватске, па је у њој 2009. отворен Културни и знанствени центар "Милутин Миланковић".

Свих пет скулптура, укључујући и Миланковићеву, насталих сарадњом Маческог и Кривокуће, обликовао је Иван Фелкер, академски вајар из Ниша, добитник многих домаћих и међународних награда. Фелкерова дела красе бројне јавне просторе, музеје и уметничке галерије. Засигурно су најпознатија статуе Стевана Сремца, ловца Калче и пса му Чапе, који за кафанским столом поздрављају мераклије и њихове посетиоце на почетку Казанџијског сокачета у центру Ниша.

Церемонијa посвећивања бисте Милутина Миланковића у Кливленду заказана је за недељу, 20. август, од 13.30 сати по локалном времену у Српској културној башти. Бисту ће освештати Његово преосвештенство епископ источноамерички Иринеј и парох Саборног храма Светог Саве у Парми отац Драгослав Косић. Скуп ће уприличити и Српски мушки хор "Косово" из Охаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво