"Реквијем Лазе Костића" премијерно изведен у Чикагу

Свеколика јавност је 23. марта, у чикашком биоскопу "Century Centre", први пут чула наставак поеме "Santa Maria della Salute", омаж великом песнику Лази Костићу који је написао новинар и публициста Иван Калаузовић Иванус.

Недалеко од обале језера Мичиген, усред највећег града америчке државе Илиноис, хиљаде и хиљаде миља далеко од Лазиног Ковиља и Калаузовићевог Ниша, зачули су се стихови:

И када кише земљи утоле жеђ,
с небеског јастука гледаћу свој крах.
Ту сањаћу ти лик уроњен у цеђ,
уткан у облак и стопљен у прах.

Пред почетак пројекције филма Santa Maria della Salute Здравка Шотре, 23. марта у биоскопу Century Centre у Чикагу, на сцену је ступила Милка Фигурић (данас Ковачевић), новинарка некадашњег Радио Сарајева, припадница прве генерације журналиста из "шехера на Миљацки" која данас живи и ради у Чикагу.

Милка је тиме испунила обећање организатора, дато након америчке премијере овог филма месец дана раније у Роузмонту код Чикага, којим је најављено изненађење пре репризне пројекције. Обраћајући се препуној сали, она је говорила стих за стихом, строфу за строфом, бојећи сваку реч својом специфичном дикцијом и сарајевским нагласком који време није успело да избледи.

Новинар Иван Калаузовић Иванус, сарадник РТС-а и дописник листа Огледало из Чикага, написао је Реквијем Лазе Костића као наставак песме Santa Maria della Salute Лазе Костића, по којој је Шотрин филм стилизован и именован. Иван је аутор три нове строфе, писане специјално за ову прилику, током само једне ноћи, 13. марта, истоветном техником римовања коју је користио и Костић и слагањем речи које он углавном није употребио.

"Коме год сам је говорила, остао је без даха. Још увијек сам затечена дивном енергијом која избија из сваке ријечи. Многи људи из публике су ми рекли да дуго нису чули тако добре и необичне стихове. Стога их дијелим гдје год стигнем и говорим их онима који то пожеле", рекла је Милка Фигурић.

Награђено великим аплаузом, Милкино извођење Реквијема Лазе Костића представљало је савршену увертиру у оно што је следило. По речима Славице Петровић, директорке чикашког Фестивала српског филма, све улазнице су и за ову пројекцију остварења Santa Maria della Salute биле распродате, па иако су многи већ погледали филм 23. фебруара, желели су да то учине још једанпут.

број коментара 0 Пошаљи коментар