"Просвјетин" хуманитарни концерт за клинику у Тиршовој

Хуманитарни концерт хорова "Деца певају за децу - помозимо Тиршовој" одржан је у 10. децембра у препуној сали цркве Рођења Пресвете Богородице у Бечу. На иницијативу и уз благослов епископа аустријско-швајцарског Андреја, концерт је организовао одбор СПКД "Просвјета" у Аустрији.

Наступили су: хор Звездице из Лесковца, Мали хор Просвјете, као и Дечји и Мешовити хор СПЦО Свети Сава. Присутне је у име епископа аустријско-швајцарског Андреја поздравио отац Петар Панић, старешина цркве Рођења Пресвете Богородице у Бечу, а кроз програм, окупљене је водио проф. Срђан Мијалковић, председник СПКД Просвјета који је у име организатора захвалио свима који су учествовали и приложили помоћ, а посебно преосвећеном епископу Андреју на иницијативи. Пренео је присутнима захвалност тима Универзитетске дечије клинике Тиршова из Београда на овој акцији. Представљене су и сјајне диригенткиње, педагози хорова који су учествовали: Вера Симић (Просвјетин мали хор), Јелена Цветковић Црвеница (Звездице) и Бисерка Васић (Дечији и Мешовити хор СПЦО), саопштава Просвјета из Беча.

Било је ово изузетно топло, хуманитарно и емотивно вече, испуњено дечјом радошћу и песмом, коме су присуствовали, између осталих и Тања Сантрач и Бојан Стојановић, представници Амбасаде Републике Србије у Аустрији, целокупно свештенство, истакнути српски интелектуалци, чланови и симпатизери Просвјете и многобројни грађани.

Иако су и Мали хор Просвјете, као и Дечји и Мешовити хор СПЦО Свети Сава извели изванредан програм, ипак, звезде концерта биле су Звездице из Лесковца. Под сигурном руком Јелене Цветковић изазвали су искрено одушевљење, овације и бисом се захвалили публици на топлом пријему. На крају концерта је преко сто учесника и неколико стотина гостију спонтано запевало Химну Светом Сави. Био је то редак и емотиван тренутак, за памћење.

Велики труд и пожртвовање оца Петра Пантића, старешине цркве Рођења Пресвете Богородице у Бечу и парохијана допринели су да овај догађај буде изузетан. Захвалност следује и дамама из Кола српских сестара које су припремиле укусно послужење, као и свима који су помогли.
Треба истађи да је значај ове хуманитарне акције у Бечу прва препознала компанија m:tel Austria која је донирањем значајних финансијских средстава постала најбољи пример и својим чином послала поруку свим осталим друштвено одговорним компанијама да се одазову овој акцији.

Овај концерт представља почетак акције помоћи овој медицинској установи, а сва прикупљена средства су намењена побољшању услова лечења деце. Прилози са концерта су непосредно после концерта комисијски предати благајни Црквене општине Св. Саве у Бечу , као носиоцу целокупне добротворне акције, која ће се наставити током следећег полугодишта, саопштава Просвјета.

број коментара 0 Пошаљи коментар