Снови и дела Драгана Јаковљевића

"Не очекуј да ћу постојати ако не живим, нити да ћу знати, не будем ли сањао", мото је промоције Драгана Јаковљевића, одржане првог дана представљања писаца из дијаспоре и региона на штанду Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, на овогодишњем Сајму књига у Београду. А Драган и те како сања...

Драган Јаковљевић је већ 20 година становник Будимпеште. Тамо живи, пише, уређује Српске недељне новине (СНН), гласило Самоуправе Срба у тој земљи. Већ две године је и професор на Смеру за српски језик и књижевност државног Универзитета Етвеш Лоранд. Прва књига коју је штампао у Будимпешти зове се Пештарење, а резултат је његовог неуморног шетања градом који је упознавао, намеравајући да буде само "пролазник", а ипак постао његов становник...

На штанду Управе за дијаспору представљено је десетак књижевних издања која су у последњих петнаестак година изашла из списатељске радионице овог будимпештанског писца: романи, књиге есеја и збирке песама, за које је добио значајна домаћа и међународна признања.

О Драгану Јаковљевићу и Српским недељним новинама говорио је културолог, проф. др Драган Никодијевић, који већ дуги низ година прати и проучава културни и друштвени живот Срба у Мађарској, иначе Јаковљевићев ментор на припреми докторске дисертације.

Књижевник, народни посланик и члан Одбора за дијаспору Скупштине Србије Александар Чотрић, истакао је да су Српске недељне новине из Будимпеште једне од најзначајнијих гласила Срба у региону и дијаспори и да долазе у сваку српску кућу у Мађарској.

"Њихова је улога значајна зато што помажу очувању језика, културе и духовности. Те новине су читане и ван граница Мађарске, ја лично чувам сваки број. У сваком броју се налазе информације о српској заједници у Мађарској, као и о односима две земље, Србије и Мађарске, а оно што одликује новине јесте и богат програм везан за едукацију, практичне и сервисне информације, спорт, култура, а широка дописничка мрежа покрива догађаје у више од 40 места широм Мађарске у којима живи око 10000 наших сународника. Исто тако, поред штампаног издања постоји и интернет издање ових новина и то омогућава да се оне читају широм света.

Што се тиче Драгановог стваралаштва, он је аутор неколико књига, жанровски разноврсних... ту су поетска дела, есејистика, романи, хумор и сатира и Драган у тим делима описује оно што се њему дешава, шта осећа у тој средини у којој живи скоро две деценије. Оно што одликује његово дело је изражени сензибилитет, оригиналност, вишеслојност, неочекивани обрти, све то засновано и на народним мудростима, народним обичајима, а оно што нас, као читаоце посебно радује, има и хумора и критичких опсервација.

Сјајан је сатиричар, има оштрине и у његовим есејима, али и у његовим причама и песмама. Драган је због тога и заступљен у зборнику српског хумора и сатире Смех није грех који сам приредио и који ће бити представљен на овом сајму 29. октобра", каже Александар Чотрић.

А како би Драган Јаковљевић волео да га неко представи.

„Људи који су данас говорили о мени, урадили су то на заиста несвакидашњи начин. Мислим да су исправно рекли да сам новинар пре свега, од ране младости, као и песник. Књижевник сам постао у каснијем периоду, прозу сам почео касније да пишем...професор сам на Универзитету од пре две године, то је и за мене још увек ново...чини ми се доста задатака у једној личности, ту је много посла, али успевам некако да пливам...", искрен је Јаковљевић.

Драган је често у Србији, представио је своју књижевност неколико пута публици у Србији, а да ли је дружење са читаоцима и представљање на београдском Сајму књига за њега нешто посебно?

„За мене је велика част што смо СНН и ја добили прилику да се први представимо на штанду Управе за дијаспору, да отворимо ту серију промоција која ће трајати читаве недеље. Присутни смо сваке године, мада није у питању увек нова књига, некада је то ретроспектива досадашњег књижевног стваралаштва, као што је то било ове године...али важно је да будемо присутни, и за мене као новинара и као писца, јер ми стварамо на српском језику, а читалачка публика је наша циљна група. Када су СНН у питању, обраћамо се, пре свега, Србима у Мађарској, трудећи се да унапредимо њихово знање српског језика, да унапредимо њихово информисање и да их едукујемо.

Ове године захваљујући покрајинском секретаријату за културу и информисање, почели смо већ да објављујемо серију тематских додатака из области културе, традиције, породичних вредности, хумора, сатире, образовања, тако да су наши читаоци у прилици да сваке недеље, поред редовног садржаја, читају и по два тематска додатка. Надам се да ћемо и следеће године са тиме наставити јер нас у томе помаже и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Они то чине и путем својих пролећних конкурса, а покрајински на јесен", каже Драган Јаковљевић.

Стихове Драгана Јаковљевића говорила је драмска уметница Љиљана Стјепановић.

„Песме су фантастичне, а ја сам их доживела као носталгију, тако сам их и читала...Осећа се носталгија у сваком смислу, према земљи из које је отишао, према матици, осећа се носталгија за неким бившим временима, што је у исто време и тужно и лепо. Мени су његове песме носталгија, бар оне које сам ја прочитала", рекла је Љиљана Стјепановић за Програм за дијаспору РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво