Химна српског дечјег хора осваја Америку

Новинарска репортажа која је септембра 2015. године објављена на подсајту Програма за дијаспору РТС-а, послужила је свом аутору Ивану Калаузовићу Иванусу као матрица за писање химне Дечјег хора "Свети Сава" из Кливленда, Охајо. Крајем августа 2016, америчка телевизија Fox уживо је емитовала прву јавну интерпретацију овог дела.

У јеку припрема прославе 71. годишњице Дана јединственог света (One World Day), традиционалног празника Кливлендских културних башти које ове године бележе век од установљења пионирског врта, професорка музике др Нада Мартиновић одржала је пробу Дечјег хора Свети Сава, чији је оснивач.

Глас трогодишње Катарине Гаврић и њених другара зачуо се тако 24. августа у јутарњим вестима телевизије Fox 8, која је уживо преносила светску премијеру њихове химне. Амерички гледаоци који су се тог јутра нашли пред малим екранима могли су да уживају у шпалиру стихова о српским великанима, у римама овенчаним цвркутима наших малих сународника, углавном рођених у Америци, сазнајемо од аутора песме Ивана Калаузовића Ивануса.

Лауреат престижне награде Еми, репортер Кени Крамптон, извештавао је са лица места. Ни он, ни његове колеге у студију, нису остали равнодушни на оно што су видели, а посебно чули.

Шесторо најмлађих чланова хора у преслатким униформама, на улазу у Италијанску културну башту, пред бистом Вергилијевом, певало је о Светом Сави, Вуку Караџићу, азбуци и Србији као најлепшој бајци на чистом српском језику, наученом на тлу Сједињених Америчких Држава.

Увертира у настанак химне био је чланак Српски цветови у кливлендској башти, о Кливленду, граду који је са свима у сродству, јер у њему живи преко сто двадесет нација, те о уникатним парковима и преданом раду Шапчанке Наде Мартиновић на пољу очувања матерњег језика и културе.

Инспирисан активностима првог и јединог дечјег хора тамошње српске заједнице, сарадник Програма за дијаспору РТС-а Иван Калаузовић Иванус написао је стихове којима је објединио знаменита имена из кливлендске Баште Србије са племенитом мисијом "цветова", наследника баштине јунака и зналаца, оних што тек расту.

Стихови су клијали и чекали прави тренутак све до марта 2016, када је аутор своју идеју о рађању химне изложио Нади. У наредним месецима, њен труд је пресудио.

Музику је компоновала Весна Вељковић, док је аранжман и продукцију потписао Зоран Богдановић Ричи, обоје доајени домаће дечје песме.

Након јавне пробе на ТВ Fox, химна је уживо изведена и 28. августа за Дан јединственог света у Српској културној башти и тo перформансом Музицирање (Children Musicking) у присуству рекордног броја посетилаца и уз аплауз одушевљења.

Дечји хор Свети Сава ускоро улази у студио, где ће химна добити финални звук, а затим ће се снимати и одговарајући видео-спот.

Стихови: "Пустићемо глас од обале до обале, нека чују нас широм Америке..." чуће се и 24. септембра на концерту бањалучке етно-групе Траг у Акрону, Охајо, на којем ће чланови овог хора бити гости, а онда и свуда где их позову.

Званична премијера за Србију, остатак дијаспоре и регион бивше Југославије реализоваће се путем Програма за дијаспору РТС-а и таласа Радио Београда.

Ваља нагласити да се међу некадашњим ученицима Наде Мартиновић налазе многи данашњи музички професионалци, попут певачице Александре Радовић, диригента Дечјег хора Колибри Љиљане Ранђеловић, глумице Иване Николић, диригента новосадског Српског народног позоришта Микице Јевтића и других. Можемо само замислити у какве ће тек успешне људе израсти "цветови из кливлендске баште", који већ убиру симпатије публике широм Америке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво