Алекс Мачески и Управа за дијаспору подижу бисту Милеве Марић у Охају

Кливлендска оаза српске баштине у америчкој држави Охајо 19. јуна ће добити новог становника. Седму по реду бисту Баште Србије красиће бронзани лик наше научнице Милеве Марић. Биће то прво обележје славној Српкињи у САД.

Некада једина жена у шесточланој студентској групи чувене циришке Федералне политехничке школе, данас Швајцарског федералног института за технологију, у којој је упознала свог будућег супруга Алберта Ајнштајна, Милева Марић, рођена Титељанка, изнова ће бранити женски научни глас, овога пута под крошњама буковог и храстовог дрвећа, у друштву шесторице великана.

У Кливленду, граду на ушћу Кајахоге у Ири, комуни од сто двадесет нација, налази се Рокфелеров парк, а у њему Кливлендске културне баште, вртни комплекс на око 12 хектара, састављен од мањих етно-простора, 29 завршених и осам у изградњи врсних националних кутака. Међу њима је и Српска културна башта, на меандарским стазама испресецаном плацу број 32 уздуж Булевара Мартина Лутера Кинга, са средишњим каменим мозаиком који грли мермерну коцку од четири слова "С" и иконом Светог Саве под којом је натпис Само слога Србина спасава.

Новинар и шекспировац Лио Вајдентал помогао је 1916. године оснивање пионирске баште, која ће потом прерасти у британску. С обзиром на велики прилив људи различитих националности у Кливленд, родила му се идеја о стварању мултиетничког парка. Ту визију ће архитекта Ернест Боудич оживотворити. Словеначка башта, представљена 1932, постаће југословенска, а распадом СФРЈ вратити се Словенији. У пролеће 2006, иницијативом Алекса Маческог, тадашњег председника и издавача водећег кливлендског дневника Плејн дилер, а данашњег почасног конзула Републике Србије у Охају, почела су се прикупљати средства за Башту Србије, која је отворена великом свечаношћу 5. октобра 2008. Током протеклих осам година, у њој су се нашле скулптуре шест значајних личности из српске историје, културе, науке и уметности. Ускоро ће им се придружити и прва жена.

"У Српској културној башти имамо бисте Николе Тесле, Петра I Карађорђевића, Стевана Мокрањца, Петра II Петровића Његоша, Михајла Пупина и Вука Стефановића Караџића. Сматрао сам да би било добро да поред њих биста Милеве Марић буде прва женска скулптура, јер је Милева била сјајна физичарка и математичарка и Ајнштајнова жена и партнер", каже Алекс Мачески, у чију је част у Башти засађено дрво.

Лик српске научнице обликован је на основу њене портретне фотографије из 1896. године и дело је академског вајара Ивана Фелкера, који открива да је укупна висина скулптуре 65 cm. Комплетну логистику у вези са ливењем бисте и слањем за Сједињене Америчке Државе потписује Вукман Кривокућа из Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

"То ће бити четврта биста до сада у чијем постављању у кливлендској Башти Србије учествујем, уз договор са господином Маческим. Пре Милеве Марић, имао сам улогу у изради скулптура Петра Ослободиоца, Вука Караџића и Мокрањца", потврђује Кривокућа.

"Церемонију посвећивања бисте Милеве Марић планирамо за недељу, 19. јун, од 13:30 сати по локалном времену у Српској културној башти у Кливленду. Тај чин биће резултат наших напора који су део жеље да се покаже шта су истакнути Срби допринели својој земљи и свету", најављује Алекс Мачески предстојећу светковину.

"Имамо много идеја за будуће бисте, али то зависи од тога колико ћемо новца сакупити. Сви заинтересовани су добродошли да помогну", додаје Мачески.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво