Трећа Kонференција Срба подунавских земаља у Братислави

У Братислави је од 9. до 11. септембра, на трећој Kонференцији Срба подунавских земаља, боравио велики број представника српских друштава из девет европских земаља. Савез српских друштава Словачке је у оквиру Конференције организовао и Дане српске културе у Братислави.

У Братиславу је 9. септембра стигло 22 представника српских друштава из девет европских земаља. Организатор је био Савез српских друштава Словачке и Српски културно - информативни центар из овог града на Дунаву, који су трећи пут организовали Конференцију Срба подунавских земаља.

Мала српска колонија у пријатељској Словачкој веома је заинтересована за решавање питања српске националне мањине у другим европским државама. Не треба занемарити чињеницу да су Срби из Словачке на челу са Станетом Рибичем, председником Савеза српских друштава из Словачке, успели да се изборе за статус националне мањине у својој новој домовини.

Чланови Савеза српских друштава Словачке на челу са председником Станетом Рибичем желели су да српским савезима из осталих држава пренесу своја искуства о борби за добијање статуса националне мањине.

Делегати су на Конференцији посветили пажњу следећим темама:

1. Актуални проблеми Срба у земљама у којима живе

2. Губљење националног идентитета Срба у расејању као последица асимилације и интеграције

3. Сарадња са матицом (критички осврт са предлозима решења за бољу сарадњу)

4. Међусобна сарадња удружења Срба у расејању

Савез српских друштава Словачке је у оквиру Конференције Срба организовао и Дане српске културе у Братислави.

Конференцију је отворио Шани Дермаку, амбасадор Републике Србије у Словачкој, који је преузео покровитељство над свим манифестацијама. Присутни су бурним аплаузом поздравили словачког академика Јана Јанковића, који годинама прати активности Савеза српских друштава из Словачке.

Присутна је била и Вера Остојић, српски конзул и бивши амбасадор Словачке у Србији Јан Варош. На крају Конференције, после свих активности амбасадор Србије у Братислави Шани Дермаку, приредио је у просторима амбасаде свечани пријем за учеснике конференције.

У раду конференције учествовали су и представници Међународног филмског фестивала Бдење душе из Сремске Каменице: Мирослав Бата Петровић, Срђан Илић и Тибор Вајда, који су у четвртак 10. септембра представили делегатима конференције, Србима из Савеза српских друштава и великом броју Словака више филмова у оквиру IV Фестивала српског документарног филма. Највише аплауза присутних доживела је премијерна пројекција филма Заборављени у коме је приказана недавна прошлост србског народа. Филм говори о 6.000 српских војника, који су покопани на војном гробљу у Великом Медеру.

Учесницима Конференције остаће у незаборавном сећању путовање бродом по лепом плавом Дунаву од Братиславе до Девина, када се говорило о начинима за што чвршће повезивање Срба из овог дела Европе.

Том приликом делегати су потписали Декларацију о стратешком партнерству између српских организација. Овај акт потписали су представници српских организација из Словачке, Чешке, Мађарске, Румуније, Аустрије, Словеније и Србије.

Треба забележити и активности Срба у Словачкој на књижевном подручју, који су прошле и ове године издали пет књига српских аутора: Косово Душана Пророковића, Срби у Словачкој Љубивоја Церовића, Логор и гробље у Нађмеђеру Ласла Варге, Народи на тлу Војводине Љубивоја Церовића и Срби у источној Европи Марка Лопушине.

Промоцију ових књига одржали су 12. септембра у Дому културе у присуству аутора, издавача и преводиоца.

Чланови Савеза српских друштава Словачке организовали су и изложбе фотографија Миливоја Мише Јоцића Живот, Милана Тимотијевића, Хиландар - Светионик Светосавља и изложбу коморних скулптура српског вајара Стојадина Цветковића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара