Знање је највећа донација

"Србија на вези 2014" је други пројекат онлајн менторства и размене знања с дијаспором који спроводи омладинско удружење iSerbia уз подршку Клуба привредних новинара и Удружења за југоисточну Европу Универзитета Оксфорд.

Циљ пројекта је да се повежу наши најпризнатији научници и стручњаци из дијаспоре и најперспективнији млади људи из Србије који су на почетку каријере, спремни да се усавршавају и усвајају нова знања и вештине, пише у саопштењу удружења iSerbia.

Програм је у ширем обиму настављен након позитивних резултата остварених током пилот пројекта Србија на вези спроведеног у току 2012-2013. године. Млади стручњаци су били у прилици да директно комуницирају и сарађују са својим искуснијим колегама, а већ су остварени и резултати ширег значаја.

Међу њима се посебно истиче заједнички научни пројекат Технолошког универзитета Нањанг у Сингапуру и Центра за иновације Технолошког факултета у Београду, резултат менторства проф. др Драшка Видовића и Бојана Глигоријевића.

Позиву да учествује у другом кругу менторства одазвало се преко 50 искусних ментора из више од 60 области науке и привреде, са свих меридијана и престижних универзитета и организација попут Оксфорда, Берклија, Кембриџа, ЕТХ, Института Макс Планк, компаније Мекинзи и других.

Млади стручњаци, научници и истраживачи из Србије имаће јединствену прилику да остваре сарадњу с истакнутим колегама из дијаспоре и с њима се консултују у вези са својим идејама, истраживачким радом и пројектима, уведу иновативне и савремене праксе у своју област рада и тако унапреде каријеру. Пројекат ће на тај начин истовремено допринети унапређењу економског и научног развоја и заустављању даљег „одлива мозгова", пише у саопштењу удружења iSerbia.

"Пројектом Србија на вези биће постављена чврста основа за даљи развој канала трајне размене и конструктивне сарадње између Србије и дијаспоре. Уместо фокуса на повратак стучњака из иностранства, трагамо за алтернативним решењима, усредсређујемо се на размену, а знање схватамо као највреднију донацију и као прави пут за изградњу боље везе дијаспоре са Србијом", рекла је Ана Ранитовић, ментор из области антропологије и један од идејних твораца пројекта, иначе докторант и предавач на Универзитету Оксфорд.

Током пројекта ментори ће полазницима преносити најновија знања и праксе из своје области, постављати проблемске задатке, саветовати их по питањима каријере, вођења посла или научно-истраживачког рада, и водити кроз процес доношења одлука. Програм менторства траје 6 месеци и реализује се путем мејла, аудио или видео конференција у зависности од договора учесника и ментора.

У току је конкурс за полазнике, а отворен је за студенте завршних година факултета, апсолвенте, постдипломце, истраживаче и свршене дипломце који су на почетку каријере с мање од пет година професионалног искуства у релевантној области, старости до 35 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи