Драшковић: Градско веће Вуковара дискриминише Србе

Одлука градског већа Вуковара не шаље добру поруку када је у питању положај и живот српске мањине у Вуковару и њен суживот са хрватском заједницом, рекла је др Славка Драшковић, директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону.

Др Славка Драшковић, директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону реаговала је на јучерашњу одлуку Градског вјећа Вуковара да табле у овом граду буду исписане само на латиници и хрватском језику рекавши да „ова одлука градског већа Вуковара не шаље добру поруку када је у питању положај и живот српске мањине у Вуковару, и њен суживот са хрватском заједницом", пише у саопштењу Канцеларије. Она је апеловала на челнике Вуковара и на Владу Хрватске да одлуку градског већа не подрже.

„Уколико се са одлуком сложe значи да подржавају дискриминацију", поручила је она.

Славка Драшковић је истакла да је приликом недавног боравка у Вуковару била упозната са намерама и могућношћу да у Градском већу буде изгласан статут који ће суспендовати обавезу примене двојезичности и тада апеловала и на градоначелника Вуковара Жељка Саба да не прихвати такав предлог уколико га Веће изгласа.

Драшковић је том приликом разговарала и са српским одборницима у Већу. Укидање права на језик и писмо српској заједници није решење за нарасле тензије у Вуковару, истакла је Драшковић, напротив, тај чин појачава несигурност код Срба у овом граду.

„И закон и Устав Хрватске недвосмислено говоре о употреби двојезичности, а одлуку Већа тек треба да потврде градоначелник и Влада Хрватске, те због тога очекујм да одлука Већа неће бити правоснажна", рекла је Славка Драшковић.

Надајући се да ће Република Хрватска као чланица ЕУ поштовати законе, Драшковић је изразила забринутост за даљи суживот српске мањине у Вуковору, њихов положај и безбедност.

Током свог боравка, у Вуковору, у септембру ове године, Драшковић је разговарала са градоначелником, као и са жупаном Вуковара и тада је добила уверавања да ће се двојезичност поштовати, стога ипак верује да и у овом случају добросуседски односи са Хрватском неће бити нарушени, пише у саопштењу Канцеларије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи